10 NAJČITANIJIH TEKSTOVA 2018.

:

1. Krajnje je vrijeme da Hrvatska počne rješavati svoje probleme
Zabrinutost zbog teškog stanja u Hrvatskoj 

Mnogi političari, mediji, intelektualci i ini drugi iz Hrvatske, kao što svjedočimo već jako dugo, izuzetno su zabrinuti zbog “teškog stanja” u BiH, te zaokupljeni “problemima” Bosne i Hercegovine, očito, nemaju vremena da se bave svojim problemima i teškoćama, pa je red, cjeneći dobrosusjedske odnose, kao što i oni čine, da se i mi iz BiH pozabavimo nagomilanim problemima u susjednoj državi.

                                                                           
2. Hrvatska demokratska zajednica (II) 
Kičma UDB-e Jugoslavije bili su Hrvati iz Hercegovine

“Što je drugo uradio Tuđman već izvršio agresiju na BiH, a Praljak, Boban i ostali Hercegovci mu bili sredstvo. Kad je Praljak srušio Stari most, po Širokom Brijegu su se janjci okretali što je srušen ’turski most’. Kakav turski most, govorio sam budalama, pljunuli ste na čast i obraz hercegovačkih Hrvata.”

http://avangarda.ba/detaljno.php?id=605                                             

3. Intervju, Viktor Ivančić
Današnja hrvatska i srpska politika svode se samo na to da se prvobitne zločinačke zamisli, u postratnom ambijentu, realiziraju u što većoj mjeri

Kako su dvije zaraćene strane u Hrvatskoj devedesetih – srpska i hrvatska – danas ponovo saveznice u BiH: “Povezuje ih Karađorđevo. Povezuje ih trenutak i mjesto gdje su dva buduća mrtvaca kartografski uobličili svoje zločinačke vizije, rasparčali Bosnu i dogovorili modalitete dvostruke agresije. Sve nakon toga, sve do danas, jeste opsluživanje paklenoga plana dvojice gangstera sačinjenog u bivšem Titovom lovištu. Današnja hrvatska i današnja srpska politika svode se samo na to da se prvobitne zločinačke zamisli, u postratnom ambijentu, realiziraju u što većoj mjeri.”


4. ... nasuprot ostatku regiona, ali i normalnog dijela svijeta... 
Srbija – tri boje crno

Ipak, kao i obično, postoji grupacija gora i od srpske političke elite. To je njena intelektualna elita. I tragom rečenice slavnog Erika Hobsbauma, da su istoričari najveće štetočine, trebalo bi krenuti od banjalučke objave potpredsednika SPS-a i istoričara Predraga Markovića da na Drini „ima neka granica, koja je privremena” i da će se „predsednik Srpske Milorad Dodik sa svima nama potruditi da je izbrišemo”.

                                                                                                                 
5. Nakon što je propao ruski Plan B-4 
Novi ruski plan za destabiliziranje Balkana, Evropske unije i NATO-a 

Kako je Plan B-4 propao, prema Kremlju, Srbija i Republika Srpska bi u okviru novog plana trebale biti glavni zagovarači i realizatori ideje ruske enklave u srcu Evrope. S tim u vezi priprema se novi ruski strategijski tim, s novim igračima koji će biti zaduženi za njegovo provođenje. Milorad Dodik je, prema tim novim zamislima, glavni ruski igrač... 

                                 
6. Foča, 5.8.2018. 
Hoće li ikad prestati boljeti u duši kad dolazim u Foču, i još više kad odlazim

Nakon prošlog rata o stradanjima Muslimana u Foči se znalo uglavnom kroz narativnu historiju i sjećanja svjedoka, što je pomoglo da se ona interpretiraju na različite načine i da se nikad do kraja ne otkriju sve činjenice. Haški tribunal je utvrdio činjenice o stradanju Bošnjaka u Foči u ovom ratu, i one ostaju zabilježene za sva vremena u arhivi međunarodnog suda koji je formiralo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, dostupne svima koji žele znati.

                                             
7. Ratko Mladić i Srbija
Balada o uzvraćenoj ljubavi

Nije Ratko Mladić zločine činio iz ličnog hira ili u svoje ime. Prilikom zauzimanja Srebrenice, pre nego što će započeti masovna ubijanja bošnjačkih dečaka, muškaraca i staraca, koje će oba međunarodna suda okarakterisati kao genocid, Mladić je rekao: “Poklanjamo srpskom narodu ovaj grad.” “Narod” mu se možda i nije dostojno odužio, ali srpska intelektualna, politička i medijska elita – nesumnjivo jeste.  

http://avangarda.ba/detaljno.php?id=663                                                                                            

8. Intervju Sonja Biserko
Kremlj Srbiju, posebmo Republiku Srpsku, drži kao taoce, jer preko njih destabilizuje region

Kako Srbija tretira Bosnu i Hercegovinu: “Beogradu je Bosna i Hercegovina neuporedivo važnija od Kosova. Srbija računa da bi gubitak Kosovo mogla ’namiriti’ podelom BiH… Tokom celog XX veka Beograd ima teritorijalne aspiracije ka Bosni i Hercegovini. Uostalom, rat devedesetih je vođen zbog teritorija i Beograd, ne bude li ozbiljnije pritisnut, od toga nikada neće odustati.”
 
http://avangarda.ba/detaljno-2.php?id=626                           
                                                                       
9. Milorad Dodik (uz zaštitu policije koja hapsi i udara građane u Banja Luci) blokira formiranje vlasti u BiH
SDA i DF postavili jasan ultimatum za formiranje Vijeća ministara: put BiH u NATO!

Nasilje policije nad građanima u Republici Srpskoj, umjesto rješavanja problema na Trgu Krajine u Banja Luci koje je Dodik, navodno, tražio od Dragana Lukača uslovljavajući ga time i novim mandatom ministra MUP-a, napravilo je još veće probleme za Dodika; s druge strane, formiranje Vijeća ministara, odnosno imenovanje Zorana Tegeltije na poziciju mandatara, uslovljeno je iz Sarajeva, kako su Željko Komšić i Bakir Izetbegović jasno poručili – provođenjem Akcionog plana za članstvo BiH u NATO, koji je početkom decembra odobren BiH.
 

10. Banja Luka 1991-2018. 
Doktore Stevandiću, i konje ubijaju, zar ne?

Scenario u vrijeme kad je Banja Luka bila okružena žestokim bitkama prema Okučanima, Derventi, Sarajevu u opsadi, i kad je, praktično, nemoguće bilo iz nje izaći, a ujedno je bio uveden i policijski sat od 22:00 - 06:00 h, bio je sljedeći: trojica izvršilaca, bijeli Fiat Uno, talijanske registracije, crvene beretke, i rafali u tijelo Miodraga Miće Sušnice. Paravojne srpske odbrambene snage, kao i uloga Stevandića u ovoj likvidaciji, bili su povod da u strahu koji mu je u zadnje vrijeme stalno iza leđa, ovaj političar na visokoj funkciji i doktor po profesiji, još jedanput, vrlo brzo izrekne jednu u nizu svojih nebuloza i čistih laži.

http://avangarda.ba/detaljno.php?id=563                                                                         

-->

Komentari

Obavezna polja su markirana*