Ante vampir, i još homoseksualac

: Emina Žuna

U kontekstu jačanja nacionalističko-patriotskih desničarskih vrijednosti i prisutnih procesa retradicijalizacije, bitan pojam kakav je hrvatski vojnik ima određeno, unaprijed zacrtano značenje i jasan sklop karakteristika. A u njih homoseksualnost spada makar koliko i vampirizam. Zato je funkcija koju ima lik Kim Fielding dvostruko subverzivna i narušava sveti narativ o hrvatskom vojniku. Naročito je ovo bitno u svjetlu recentnih pobuna u Hrvatskoj protiv uvođenja Istanbulske konvencije, osporavanja prava na abortus i pokreta kakvi su U ime obitelji.
Ante Novak je vojnik koji je prije 180 godina poginuo na ratištu. Zapravo, “poginuo” ne bi bila prava istina jer je Antu, dok je ležao na samrti ostavljen od svojih suboraca, pronašao vampir i ponudio mu da i njega preobrati. On je, naravno, pristao i nakon tri dana uskrsnuo kao vampir.

Različiti od tradicionalnih heroja


U sadašnjosti Ante preživljava kao vampirski marginalac u Las Vegasu. Hrani se pijanim kockarima i živi iz dana u dan, potpuno nezainteresovan za moćne vampire “Sjene” koji upravljaju gradom. Distanciran je i čangrizav i samo želi da ga se pusti na miru, pa Sjenama tu i tamo mora učiniti neku uslugu. To obično znači da treba ubiti ili pronaći nekog, ali se on ne žali sve dok time zadržava pravo na slobodu.

Sve se mijenja kad upozna hipnotično-šarmantnog Petera Gehrardija. On je u tolikoj mjeri neodoljiv da mu ljudi sami nude novac i ostale stvari. Između njih dvojice se stvori hemija na prvi pogled pa završe u krevetu. Anti se čini da nikad nije probao ukusniju krv od Peterove, a Peteru imponuje što je Ante vampir pa provedu noć za pamćenje. Ipak, ni jedan ni drugi ne misle da bi to moglo biti išta više od “one night stand”, ali će se ubrzo ispostaviti da su se prevarili.

Antu pozivaju Sjene s novim zadatkom – žele da im uhvati paranormalno biće koje je stiglo u Las Vegas. Radi se o vilenjaku koji ima moć da upravlja ljudskim mislima pa ovi čine sve što on želi, što se Sjenama čini kao moć koja bi im mogla koristiti. Ne treba puno da Ante shvati da se radi o Peteru i umjesto da ga uhvati, odluči da se usprotivi Sjenama i da ga spasi. Ubjeđuje ga da bježi, ali Peter je previše tvrdoglav i ne sluša pa Ante s vremenom odluči da žrtvuje sve za njega. I dom i potomstvo (vampire koje je lično stvorio) i život, što i nije ništa naročito jer shvata da nije ni živio prije Petera. On ga je, po prvi put otkako je oživio kao vampir, zaista učinio živim. Zato njih dvojica odluče da se zajedno suprotstave Sjenama.

Ovo je kratak sadržaj paranormalnog šund ljubića “Ante up”, američke autorice Kim Fieldman. Kao što vidimo, ne razlikuje se puno od ostalih primjera ultrapopularnog vampirskog žanra u kakve spadaju npr: The Vampire Diaries, Twiligt serija ili The Originals. Svi oni za glavne likove imaju mlade i zgodne vampire i na njih se naročito lože tinejdžeri. Popularnost vampira-heroja nije neobična i oni se razlikuju od tradicionalnih moralnih heroja koji su uglavnom na strani dobra. Vampire njihova tamna strana i “vampirska suština” čini zanimljivim i psihološki kompleksnim što olakšava identifikaciju čitatelja/gledatelja. Kako u ljudskoj prirodi ništa nije crno-bijelo tako se i vampirima, koji čine i dobra djela, opraštaju zla i tumače kao povremena zastranjena koja su u skladu s vampirskom (čitaj ljudskom) prirodom.

Osim toga, vampirima na ruku ide i njihova, uglavnom, ugodna vanjština, te zavodničke sposobnosti i zato je sasvim logično što danas predstavljaju najbrojnije likove sentimentalnih ljubavnih žanrova namijenjenih teen populaciji.

Narušavanje svetog narativa

Međutim i pored ove sličnosti, Ante Novak se, ipak, razlikuje od svih ostalih poznatih vampira. Roman se žanrovski, pored ljubavne fantazije, svrstava i u LGBT književnost zbog činjenice da je Ante gay, ali ni to nije razlika koju želim istaknuti. Naime, oni koji prate vampirske knjige i po njima rađene filmove, znaju da su LGBT karakteri odavno postali sastavni dio fantasy žanra i pored Ante, postoji još mnogo gay vampira, vukodlaka i drugih paranormalnih bića. Ono po čemu je Ante ipak jedinstven, a roman, iako je šund, vrijedan isticanja jeste to što je Ante pored toga što je vampir i gay i hrvatski vojnik! Naime, Ante prije 180 godina nije poginuo na bilo kojem nego upravo na – hrvatskom ratištu.

Zato Ante gay vampir, makar bio lik iz trećerazrednog romana, itekako može poslužiti kao subverzivan primjer. U kontekstu jačanja nacionalističko-patriotskih desničarskih vrijednosti i prisutnih procesa retradicijalizacije, bitan pojam kakav je hrvatski vojnik ima određeno, unaprijed zacrtano značenje i jasan sklop karakteristika. A u njih homoseksualnost spada makar koliko i vampirizam. Zato je funkcija koju ima lik Kim Fielding dvostruko subverzivna i narušava sveti narativ o hrvatskom vojniku. Naročito je ovo bitno u svjetlu recentnih pobuna u Hrvatskoj protiv uvođenja Istanbulske konvencije, osporavanja prava na abortus i pokreta kakvi su U ime obitelji. Dakle, uporedo s tim retrogradnim društvenim procesima postoji tamo neka knjiga o bivšem hrvatskom vojniku i gay vampiru Anti (koji da stvar bude zanimljivija nosi i pravo hrvatsko stereotipno ime) i ona se čita, komentariše i dijeli.  

Kim Fielding je, inače, univerzitetska profesorica koja živi u Kaliforniji i koja je do sad napisala veliki broj fantastičnih ljubića. Najveći dio je štampala u vlastitoj nakladi, a zaradu je donirala Ljekarima bez granica. Živjela je u nekoliko evropskih zemalja, između ostalog i u Hrvatskoj i možda je to razlog što se odlučila da glavni lik njenog najnovijeg romana bude upravo Hrvat. Zanimljivo je da u romanu iz 2014. godine “The Pillar” radnju smjestila u 15. stoljeće u Bosnu i u njemu glavne uloge tumače Faris i Boro. Sve knjige se mogu naručiti na Amazonu i lično od autorice.

Ne treba, naravno, očekivati ni od ove knjige o Bosni kao ni od ove o Anti, da budu išta više od onog što predstavljaju – lagano i zabavno štivo – i da imaju ikakve veze s historijom i faktima. Ne vjerujem ni da je autorica odabrala Antu zbog dubljih političkih implikacija, ali je u svakom slučaju sjajno što postoji jedan takav lik, makar i u trash literaturi. Inače, lik vampira Ante je osim svoje hrvatske egzotike koja ga čini privlačnim (i glumac koji predstavlja Antu u audio verziji nastoji simulirati hrvatski akcenat), dobro karakteriziran i u širem vampirskom smislu. Svojom osebujnošću i smislom za humor se izdvaja iz legije tipičnih vampirskih heroja i u tom pogledu se roman ističe i u okviru svog žanra i preporučuje za čitanje fanovima.

Pored toga, treba istaći da se ipak ne bi smjeli potcijeniti popularnost i utjecaj ove vrste literature i njenih filmsko-serijskih predložaka. Davno je prošlo vrijeme (barem u realnosti, na stranu akademije koje nemaju veze s njom) kada se književnost strogo dijelila na “višu” i “nižu” i granice između njih se sve više isprepliću, ako se već posve ne gube. Tako se s jedne strane može odmahnuti rukom na činjenicu što je hrvatski vojnik-gay dobio mjesto unutar jednog takvog “književnog korpusa” jer to ništa ne znači budući da on nema nikakvu vrijednost, a s druge strane se može biti zadovoljno zbog toga što on dolazi do velikog broja mlađih generacija.

Roman inače u originalu nosi naziv “Ante up” što bi se slobodno moglo prevesti i kao “Ante ustaje”. U svakom slučaju bi bilo bolje da ustane/uskrsne Ante gay vampir nego onaj drugi, nama puno poznatiji Ante, vojnik iz hrvatske i naše prošlosti.
-->

Komentari

Obavezna polja su markirana*