Hajduk i Hajd

: Dinko Gruhonjić

Da smo u Engleskoj, u viktorijanskom Londonu, onda bismo razgovarali o doktoru Džekilu i gospodinu Hajdu. Ali, nismo. Mi smo u Srbiji, pa od tog engleskog antagonizma nama ostaje samo Hajd. Dok se onaj prvi, doktor Džekil, kod nas u stvari zove Hajduk. Dakle, srpska verzija Džekila i Hajda glasi: Hajduk i Hajd. Očevici tvrde da V. postaje V, to jest Hajduk postaje Hajd kada se pokvasi i kada jede posle ponoći
Da li je iko ikada video fotografiju na kojoj se Aleksandar Vulin pojavljuje s naočarima?

Dobro, ok, može se izguglati poneka. A koliko ste puta videli dvojicu Aleksandara, Vučića i Vulina, zajedno na fotografijama? Dobro, ok, i to ste videli. Mada, da li ste se ikada zapitali da li je to originalna zajednička fotografija ili je, pak, u pitanju fotomontaža? I da li ste videli Vučića i Vulina zajedno, a da obojica imaju naočare? To ćete već malo teže naći, pa čak i na fotomontažama.

Ekskluzivno otkrivamo: Vučić i Vulin su u stvari jedna te ista osoba.To jest, u zavisnosti od ugla posmatranja. Jer, ponekad se prvi pretvara u drugoga, a ponekad drugi u prvoga. Uglavnom, nema svedoka koji se mogu zakleti da su prvi ili drugi, Vučić ili Vulin, zapravo jedna kompletna osoba. Drugim rečima, nema svedoka koji se mogu zakleti da su ikada u životu videli Vučića ili Vulina na okupu.

Ekskluzivno otkrivamo: Vučić i Vulin su u stvari jedna te ista osoba.To jest, u zavisnosti od ugla posmatranja. Jer, ponekad se prvi pretvara u drugoga, a ponekad drugi u prvoga. Uglavnom, nema svedoka koji se mogu zakleti da su prvi ili drugi, Vučić ili Vulin, zapravo jedna kompletna osoba. Drugim rečima, nema svedoka koji se mogu zakleti da su ikada u životu videli Vučića ili Vulina na okupu
Otkako sam saznao za to, nekako mi je laknulo. Mada je od samog početka zapravo bilo i logično. Jer, uprkos svim čudima ovozemaljskim, previše bi bilo misteriozno da takva dva oblika života egzistiraju nezavisno jedan od drugoga. To ni Tarabići ne bi znali raspetljati. Mada se i u njihovom proročanstvu (onom delu koji još uvek nije objavljen za širu javnost) naširoko priča o dvojici Aleksandara koji će Srbiju preoblikovati tako da je ni rođena majka neće moći voleti.

Da smo u Engleskoj, u viktorijanskom Londonu, onda bismo razgovarali o doktoru Džekilu i gospodinu Hajdu. Ali, nismo. Mi smo u Srbiji, pa od tog engleskog antagonizma nama ostaje samo Hajd. Dok se onaj prvi, doktor Džekil, kod nas u stvari zove Hajduk. Dakle, srpska verzija Džekila i Hajda glasi: Hajduk i Hajd. Očevici tvrde da V. postaje V, to jest Hajduk postaje Hajd kada se pokvasi i kada jede posle ponoći. Tada oblači crnu uniformu, salutira uramljenoj fotografiji Mire Marković, postaje ministar odbrane i čita strip “Alan Ford” u ekavskoj verziji.

To ni Tarabići ne bi znali raspetljati. Mada se i u njihovom proročanstvu (onom delu koji još uvek nije objavljen za širu javnost) naširoko priča o dvojici Aleksandara koji će Srbiju preoblikovati tako da je ni rođena majka neće moći voleti
A kada Hajd ujutro doručkuje vojničkog pasulja, on se pretvara u Hajduka, koji je prelazni oblik ka Hajd u pičku materinu. Zato se svaka sednica vlade u Srbiji zove HAJDučki sastanak. Zato se i zelena površina na Dedinju i zove HAJD park. Tu jedu posle ponoći i imaju bazene, a i fontane. I kad jedu i pokvase se, onda opet ide sve ukrug, ispočetka.

I ne pretvaraju se samo njih dvojica jedan u drugoga: ona što žmirka se pretvara u onoga klopavog, onaj vazduplohovac se pretvara u onog zaraslog što pije kafu na televiziji, onaj što poklanja crkve se pretvara u onog smotanog advokata iz Novog Sada. Tu je i majmun iz Srema, kojem tepaju Čita. On se pretvara u onog mamlaza iz Kikinde.

A od doktora Džekila u srpskoj varijanti je ostao samo doktor Mali. On se ne menja ni u šta jer od toga nema dalje.

Pa kako to do sada nismo uvideli? Ne treba zaboraviti i slabovidost kao srpsku istorijsku osobinu čiji je začetnik bio Filip Višnjić, autentični očevidac srpske herojske prošlosti. Dakle, dokazano je: samo antisrbi vide. Pravom Srbinu se to ne događa.

Predsednik Vučić i ministar Vulin! HAJD U PM!

(Autonomija, 17.7.2017, karikatura: Stups)
-->

Komentari

Obavezna polja su markirana*