Tramp za po kući

: Dejan Anastasijević

Donald Trump

Što je Vučićeva zvanična politika prozapadnija, to njegovi mediji žešće pljuju po Evropskoj uniji i SAD. Što otkriva da premijer Srbije nije doživio obrt od radikala do proevropskog političara. Njegova spoljna politika je možda prozapadna, ali je na unutrašnjem planu netolerantna, siledžijska, moglo bi se reći – šešeljevska. A moglo bi se reći i trampovska. Vučića sa Trampom ne spaja samo netrpeljivost prema svakoj kritici, potreba da se stalno bude u centru pažnje i grub odnos prema medijima, već i bezgranično samoljublje
Za razliku od mitinga podrške Hilari Klinton ispred sarajevske Katedrale, miting podrške američkom predsedničkom kandidatu Donaldu Trampu u Istočnom Sarajevu se pokazao kao ujdurma, ali šta nam to govori? Danima ranije, mediji, domaći i svetski, pisali su da je Bosna i Hercegovina podeljena po ovom pitanju, tojest, da su u Federaciji svi za Hilari, a u Republici Srpskoj listom za Trampa. Jeste da su u konkretnom slučaju naseli na podvalu, ali nije da su skroz promašili. Razumljivo je da su Bošnjaci navijali protiv čoveka koji hoće da zabrani muslimanima ulazak u SAD, dok su bosanski, i ne samo bosanski Srbi bili protiv žene čiji ih je muž bombardovao. Na sreću, sad kad je jasno da Tramp nema praktično nikakve šanse da se useli u Belu Kuću, u toj trci više nema napetosti. Kao da Bosanci već nisu podeljeni na sve moguće načine, pa im je falila nova linija podele, ovaj put oko ishoda izbora na drugom kontinentu na koje baš nikako ne mogu da utiču i kandidata kojima njihova podrška ne znači ama baš ništa.

Nije svrstavanja bilo samo u Bosni, nego i u Americi. Bošnjačka zajednica u Sent Luisu u saveznoj državi Mizuri je, kako pišu tamnošnje novine, odlučno stala uz Hilari, dok su američki Srbi listom podržali Donalda. “Hilari u šoku! Dva miliona Srba u Americi glasaće za Trampa!”, pisali su beogradski tabloidi, mada nisu rekli odakle toliko Srba u SAD i ko ih je anketirao.

Balkanske podjele

Nisu se balkanske podele ograničile na Bosnu i Bošnjake: Hrvatska se većim delom samozatajno svrstala uz Hilari, mada su neki sa krajnje desnice priželjkivali da pobedi Tramp; Slovenci su bili ambivalentni: sa jedne strane, bilo bi im drago da vide zemljakinju Melaniju kao Prvu damu Amerike, a sa druge nisu bili baš oduševljeni zetom. Predsednik Kosova Hašim Tači se jasno opredelio za Hilari, kao i većina njegovih zemljaka, a kako i ne bi kad su po Bilu Klintonu nazvali bulevar i podigli mu spomenik u sred Prištine (Hilari lično ga je u svojstvu državne sekretarke pre sedam godina otkrila, u prisustvu živog muža, što je verovatno najbizarnija epizoda u novijoj istoriji američke diplomatije). Jedino se Makedonci, zabavljeni svojim jadom, nisu opredeljivali.

Sa Srbijom je stvar komplikovanija. Premijer Aleksandar Vučić se opredelio za Hilari, ako je suditi po tome što je otišao u Njujork na skupštinu fondacije Klinton i tamo ćaskao o Srebrenici sa Bilom i Ćamilom Durakovićem. Lider radikala Vojislav Šešelj, međutim, navukao je na sebe i svoje saradnike majce sa Trampovim likom, pa su demonstrativno šetali Beogradom u vreme posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena. Stranke su, međutim, jedno, a opšte raspoloženje drugo: ako bi se američki izbori održavali u Srbiji, Tramp bi nadmoćno pobedio.

Lider radikala Vojislav Šešelj, međutim, navukao je na sebe i svoje saradnike majce sa Trampovim likom, pa su demonstrativno šetali Beogradom u vreme posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena. Stranke su, međutim, jedno, a opšte raspoloženje drugo: ako bi se američki izbori održavali u Srbiji, Tramp bi nadmoćno pobedio.
Da bi se ta podrška jednom naduvenom primitivcu i pajacu objasnila nije dovoljno ono bombardovanje iz 1999. Podrška Trampu u Srbiji neraskidivo je vezana sa popularnošću ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je po nekim anketama popularniji i od samog Vučića. A popularnost Putina, pak, počinje od neskrivene podrške ruskom predsedniku, koga Vučiču bliski mediji “pumpaju” iz meseca u mesec i iz godine u godinu. Hvalospevi ruskom oružju, Putinovoj odlučnosti i nekritično preuzimanje svih gadosti koje ruski mediji objavljuju o Zapadu deo su srpske svakodnevnice.

Od radikala do proevropskog političara

Taj paradoks, da što je Vučićeva zvanična politika prozapadnija, to njegovi mediji žešće pljuju po Evropskoj uniji, SAD i svim vrednostima koje oni zastupaju, nije lako objasniti. On otkriva da premijer Srbije nije, u stvari, doživeo kopernikanski obrt od radikala do proevropskog političara, tojest, nije ga doveo do kraja. Njegova spoljna politika je možda prozapadna, ali je na unutrašnjem planu netolerantna, siledžijska, moglo bi se komotno reći šešeljevska.

Aleksandar Vučić
A moglo bi se isto tako reći i trampovska. Vučića sa Trampom ne spaja samo netrpeljivost prema svakoj kritici, potreba da se stalno bude u centru pažnje i grub odnos prema medijima, već i bezgranično samoljublje. Pogledajte, na primer, sledeći Trampov citat iz kampanje: “Ima ljudi koji su večiti gubitnici i kojima je jedini uspeh u životu kad pokušaju nekog da sapletu. Što se mene tiče, da išta vrede ne bi se borili protiv mene, nego bi pokušali sami nešto da naprave”.

A pogledajte Vučića iz intervjua za Tanjug od prošle nedelje: “A, ti što su bezgrešni, čitaju vam bukvice, znaju tačno da je Vučić 17. marta 1994. godine rekao to i to, a 18. januara 1995. to i to… A oni su bili čistunci i mnogo pametni i sve su znali. Isto kao što znaju sve i danas. Samo da urade ne umeju ništa i da naprave ne umeju ništa.” Ili sledeću Vučićevu rečenicu iz istog intervjua: “Rezultati koje imamo, a koji su za jednu političku partiju najbolji, apsolutno najbolji od uspostavljanja višestranačkog sistema, nisu zasnovani ni na populističkoj, ni na nacionalističkoj, niti na socijalnoj demagogiji, nego na teškom radu i ozbiljnom poslu. Nema fabrike u Srbiji koja danas radi, a da je nemam neke zasluge u tome.” Tramp bi ovo odmah potpisao.

Ima toga još, ali pitanje na koje je teže odgovoriti je sledeće: zašto Srbi navijaju za američkog Trampa kad kod kuće imaju svog, mlađeg i lepšeg ?
-->

Komentari

Obavezna polja su markirana*

Povezani tekstovi