Šta Rusija radi na Balkanu što izaziva toliko zabrinutosti za saveznike NATO-a, kao i građane Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine?

Svjedočenje pred Kongresnim odborom za vojsku SAD-a (II)

Priredila: Dženana Karup Druško      03/27/2019

Pred Kongresnim odborom za vojsku Sjedinjenih Američkih Država održano je 14. marta 2019. svjedočenje Curtisa M. Scaparrottija, komandanta evropske komande SAD-a i glavnokomandujućeg savezničkog komandanta NATO-a za Evropu, i Kathryn Wheelbarger, v.d. pomoćnice ministra odbrane za međunarodne sigurnosne poslove, o izazovima za nacionalnu sigurnost i američku vojnu aktivnost u Evropi. Zbog važnosti ovog svjedočenja u kome se govori o ruskom mješanju u izbore i demokratiju, dešavanjima u Ukrajini, zloćudom uticaju Rusije u Evropi i njenom podrivanju sloboda, “ekonomska i politička sloboda čine svijet sigurnijim i prosperitetnijim mjestom. A onoliko koliko je Rusija uspješna u njenom podrivanju, svijet će biti manje prosperitetno i manje sigurno mjesto za život. Dakle mi trebamo osigurati da djelujemo tako da ih u tome spriječimo”; prijetnjama s kojima se NATO susreće u Evropi; zabrunutosti komandanta NATO-a za Evropu: “Kao prvo, jako sam zabrinut zbog njihovog programa modernizacije. I mi to možemo pokriti detaljnije u zatvorenoj sjednici, ali to je stvarno i to je dobar program modernizacije koji on manje-više uspijeva provesti. (...) Drugo, oni nastavljaju svoj zloćudni utjecaj u Evropi, i to diljem Evrope, a pogotovo u području za koje vjeruje da oni trebaju imati veći utjecaj uz istočnu granicu. Ja vjerujem da će nastaviti provoditi cilj da se tamo etabliraju kao respektabilni globalni lider i da im je cilj povećanje utjecaja, pogotovo na njihovoj granici i na njihovim perifernim krajevima, te će koristiti i zloćudni utjecaj, kao i nezakonite aktivnosti, da bi to postigao. Mislim da je vaš sljedeći korak, gospodine predsjedavajući, – zabrinut sam zbog Balkana i vidjeli smo sve veći zloćudni utjecaj tamo u prošloj godini. To je područje gdje smo veoma mnogo uložili i ključno je za evropsku sigurnost,” ... Avangarda u nekoliko nastavaka prenosi najvažnije dijelove.

Wheelbarger: Mislim da je sposobnost Rusije da učini na Zapadu ono što ste vi naveli u svom uvodu, da propituje vlastite institucije, jedan od najvećih izazova koji imamo zbog toga treba cijela vlada uložiti napor da se na to odgovori. Vojno, ja mislim da smo veoma spremni i vjerujem da su naše snage sposobne uvijek nadjačati našeg protivnika, uključujući Rusiju, ali naša sposobnost kao društva da osiguramo, da vjerujemo vlastitim institucijama suočenim sa posebno agresivnim informativnim operacijama uz korištenje društvenih medija radi podrivanja naše zemlje jeste značajno; kao što general reče, mi vidimo da se to svakodnevno dešava na periferiji našeg saveza.


Smith: Mogu li se sada fokusirati na to, baš to? Zato što mi se čini da je to primarno povezano. Na vrhu je informativna kampanja. (...) Ali ono što se apsolutno dešava je informativna kampanja i konstantno nastojanje da nas se napada, znate, kroz svaki medij, a u njihovom fokusu su društveni mediji, ali to čine i u tradicionalnim medijima i kroz različite organizacije, kako oni – oprostite, ne mislim ovdje ni na jednu od političkih stranaka, jednostavno mi pada na um, oni su ovdje infiltrirali NRA, kao što znate, da vide šta mogu učiniti da malo uzburkaju stvari.


(...) To je kampanja, to je javna informativna kampanja i s budući da je kompleksna, s obzirom na društvene medije i s obzirom na kibernetsko djelovanje sada, ali na koncu konca, svaka kampanja je jednostavna; osmisliti poruku i prenijeti tu poruku ljudima na koje pokušavate utjecati. Ja ne vidim da mi to činimo. Ja ne vidim da se suprotstavljamo svojim argumentima, znate, negativnom kampanjom; da govorimo to ne valja kada je Rusija u pitanju, OK, ne vjerujte u ono što oni govore. Dakle, organiziramo li mi nastojanja i radimo li sa našim saveznicima da bismo se borili na informativnom polju protiv Rusije, jer se Rusija u tome očito angažira, i šta mi možemo bolje uraditi na tom području?


Wheelbarger: Mi smo, ustvari, veoma proaktivni djelujući sa Savezom kako bi razradili alatke i poruke radi suprotstavljanja tim njihovim informativnim operacijama. U slučaju sjeverne Makedonije, mislim da smo im pomagali i učili od njih. Ustvari, oni su uspješno razradili poruku u početku, znajući šta će Rusi uraditi i na neki način su oni uspostavili prostor za borbu, takoreći, u tom smislu da su imali pozitivne poruke prije nego što su Rusi čak i počeli kampanju. U tom konkretnom kontekstu mislim da su Rusi bili iznenađeni da nisu imali veći efekat. Tako da se definitivno mora više učiniti. (...) ... jedna od ključnih stvari koju možemo učiniti je osigurati snagu i jedinstvo u našim porukama o samom savezu zato što je jedan od ključnih ciljeva Rusa, očito, NATO-a. I tako svaki put kada se tome uspješno suprotstavimo, sa uspješnim samitima, uspješnim sastancima ministara odbrane, ili kada izađemo u javnost sa napretkom u reformama saveza, mislim da je to jedan od ključnih načina da se suprotstavimo njihovim porukama.


Scaparrotti: ... kao prvo, mislim da bismo mogli učiniti više, da mi imamo više talenta. Mi trebamo više fokusa i energije. (...) Svjestan sam da je Kongres fokusiran na ovo. Vi ste, zapravo, finansirali neke od organizacija koje povećavaju ovo što mi radimo. (...) A onda, konačno, naš rad sa NATO-om. NATO je, ustvari, razradio ono što ja mislim da je prilično učinkovita strategija i okvir komunikacija koju su oni prilagođavali tokom vremena. Oni imaju godišnji okvir i imaju specifične događaje gdje se razrađuju stvari. A mi smo, ustvari, pokazali da možemo osmisliti poruku koja ima veću dubinu, veću prodornost i obim nego što to Rusi imaju na istočnoj strani.


I mi smo to uradili u nekoliko prilika gdje smo već u ranoj fazi bili proaktivni. Tako, po meni, to pokazuje da mi to možemo učiniti. Ali trebamo imati veći fokus i ovo treba da bude norma našeg djelovanja. Zato što, kao što Vi rekoste, oni su prilično agilni u ovome i posvuda su prisutni.


(...) 


Thornberry: Generale, (...) ako pogledate stanje trupa koje su poslane EUCOM-u, njihovu spremnost, kako biste vi poredili to danas u odnosu na početak vaše misije prije tri godine?


Scaparrotti:  (...) Upravo sada, moje snage u Evropi su na najvišem stepenu spremnosti otkako sam ja komandant; to je veoma dobro. Posebno rotacijske jedinice, one su potpuno spremne. (...) Tako da mislim da je odnos između vojski veoma dobar. Što se političke strane tiče, ona je pogođena dinamikom našeg današnjeg okruženja, bilo Sjedinjenih Država ili Evrope, to jest, ima više političkih tenzija, ali ponavljam, ukazao bih na činjenicu da kada za stol sjedne 29 država, NATO, svaki dan, potvrđuje predanost i izvršava teške odluke koje se donose radi sigurnosti Evrope. A to me ohrabruje.


Thornberry: OK. I konačno, znam da ćemo više govoriti o ruskoj nuklearnoj doktrini kada budemo na zatvorenoj sjednici. Ali imamo svjedoka izvana koji je prošle sedmice svjedočio da, po njegovom stanovištu, ta ruska doktrina “eskalirati da bi se deeskaliralo” nije realna; da oni zapravo ne vjeruju u to, da je to tek njihova predstava kako bi nas uplašili. Od ovog Odbora se može tražiti da donese neke odluke oko toga da li nastaviti sa našom nuklearnom modernizacijom oko čega se 29 država složilo. Po vama, jesu li Rusi ozbiljni kada otvoreno govore o korištenju nuklearnog oružja kao redovnom dijelu svoje vojne doktrine?


Scaparrotti: Da, ja bih volio da o tome više kažem na zatvorenoj sjednici, ali ću samo reći da je to dio ruske doktrine i njihov način ratovanja, ako hoćete, tradicionalno već dugo vremena. I rekao bih da je to “eskaliraj da dominiraš” način na koji oni to posmatraju. Ako pogledate modernizaciju njihovih oružanih sistema danas, mislim da možete vidjeti kako to oružje do izvjesnog nivoa eskalacije može biti korišteno da se upravo to postigne. I mislim da oni, ustvari, to naoružanje razvijaju iz tog razloga. I mogu o tome detaljnije na zatvorenoj sjednici.


Kongresmen Rick Larsen: ... nekoliko nas je bilo prošlog mjeseca u Bruxellesu na Parlamentarnoj skupštini NATO-a, sastanku s članovima Parlamenta iz zemalja članica NATO-a kao i onima koji su sjedili u sjevernoj Makedoniji i imali predstavnike tamo po prvi put. (...) Pretpostavljam da želim da dođem do tačke jedan, aneksija Sjeverne Makedonije; naš Senat je morao zbog toga djelovati u naše svrhe. Ali to je otvorilo druga pitanja o Balkanu, činjenica da je Sjeverna Makedonija tu bila kao i sadašnji saveznici poput Hrvatske. Spomenuli ste Balkan kao vaš broj tri -  najvažnije tri teme u odnosu na Rusiju – Rusiju koja izaziva tamo probleme. Možete li biti specifičniji o tome i o tome šta Rusija radi na Balkanu što izaziva toliko zabrinutosti za postojeće saveznike NATO-a, kao i građane Sjeverne Makedonije, te Bosne i Hercegovine?


Scaparrotti: Gospodine, općenito govoreći, nastoje da podriju bilo kakva napredovanja na planu integracije sa evroatlantskim savezima, EU i NATO-om, i tako dalje. To je njihov generalni cilj, u svakom slučaju, na cijelom Balkanu. Primarno, oni to čine putem dezinformacija, putem finansiranja i podrške partija u Francuskoj. Oni ne određuju obavezno samo to na kojoj strani bi mogli biti, koliko zapravo podrivaju sadašnju vladu u bilo kakvom napredovanju unutar tih vlada.


... mislim da su oni u posljednjih šest ili osam mjeseci na Balkanu čak otišli dalje. Ja bih, također, rekao da je pristupanje Crne Gore NATO-u, sada kao 29. članice, i Sjeverne Makedonije, koja bi potencijalno bila 30. članica, tačno ono što Rusija ne želi da vidi. Mislim da će oni nastaviti pokušavati i baviti se time u Sjevernoj Makedoniji, upravo kao što su se željeli umiješati u proces pristupanja Crne Gore.


(...)


Larsen: ... postoji li neka specifična uloga koju EUCOM igra, ili je to više uloga NATO-a, ili State Departmenta, da se suprotstavi tom specifičnom setu okolnosti?


Scaparrotti: EUCOM ima u tome ulogu i Vi znate da u okviru tih hibridnih aktivnosti ili aktivnosti ispod nivoa sukoba ili indirektnih aktivnosti, mi imamo precizne vojne sposobnosti koje uvodimo da snose prvenstveno vojnu informacijsku podršku. Neki od ovih mekih sposobnosti, naprimjer, kibernetske sposobnosti, ali onda posljednja stvar je, mi radimo vrlo blisko sa drugim agencijama i volio bih misliti da smo jedno od onih mjesta koje sve objedinjuje.


Ja unutar moje J9 imam nevjerovatnu grupu koja to čini i imam ljude iz Ministarstva trezora, State Departmenta, USAID-a, FBI-ja, Ministarstva domovinske sigurnosti koji nam pomažu da osiguramo da možemo ovim da se pozabavimo kao odgovarajući pristup cijele vlade i to je ono čemu se zaista treba suprotstaviti. Dakle, ja mislim da je jedna od glavnih stvari koje mi u EUCOM-u radimo da pomognemo da se suprotstavimo ruskim aktivnostima.


(U sljedećem nastavku: U BiH je povećana sigurnosna tenzija zbog ruskog uplitanja)


Prethodni nastavak: 


Balkan je ključno područje za evropsku sigurnost, https://avangarda.ba/post/type-2/822/Balkan_je_kljucno_podrucje_za_evropsku_sigurnost


-->

Komentari

Obavezna polja su markirana*