Međa Vuka Jeremića

Izbori za generalnog sekretara Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija

: Dejan Anastasijević      04.10.2016

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti – SAD, Rusija, Kina, Francuska i Britanija – bit će u prilici da upotrijebe pravo veta, a budući sekretar bit će, ne onaj koji osvoji najviše glasova, nego onaj protiv koga nijedan od velike petorke ne uloži veto. A Jeremić ima veće šanse da ga izaberu za novog rimskog papu nego da se provuče pored američke ambasadorke Samanthe Power, koja će ga sigurno izbaciti iz igre
Onaj ko je smislio novi sistem izbora Generalnog sekretara Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija mora da je ranije radio na Evroviziji. Umesto dosadašnjeg diskretnog dogovora velikih sila, nakon čega su nestalne članice Saveta brzbednosti i Generalne skupštine taj dogovor overavale, imamo sistem glasanja u krugovima, koji je ceo postupak pretvorio u cirkus. Baš kao na izboru za Pesmu Evrovizije, svaki krug bio je praćen komplikovanim kalkulacijama, glasinama o nameštanju i zakulisnim igrama pet stalnih i devet nestalnih članica SB. Množe se spekulacije ko je ruski, ko američki, a ko kineski čovek, a srpski kandidat Vuk Jeremić je u svim dosadašnjim krugovima glasanja bio plasiran blizu vrha.

Dosad je tih krugova bilo pet, a trenutni  poredak je sledeći: na prvom mestu je bivši portugalski premijer Antonio Guterres, drugi je Vuk Jeremić, treći Slovak Miroslav Lajčak, a slede Argentinka Susana Malcrora, Slovenac Danilo Turk, Bugarka Irina Bokova, Novozelanđanka Helen Klarki, Makedonac Srđan Kerim. Situacija se dodatno iskomplikovala nakon što je Bugarska prošle nedelje uz Bokovu istakla i bivšu evropsku komesarku za humanitarne poslove i krizne situacije, Kristalinu Georgijevu, čime je drama poprimilai karakteristike latinske sapunice.

Uz navijanje iz Srbije

Vuk Jeremić
Kakve su šanse Jeremića, koga uz očekivano navijanje iz Srbije, kao favorita ističu američki Wall Street Journal, francuski Figaro i britanski Telegraph? Jednostavno rečeno  – nikakve. Naime, ceo dosadašnji postupak glasanja je bio samo predstava za javnost, bez ikakve stvarne funkcije osim da zabavlja mase. Tek ove nedelje, u sredu, pet stalnih članica SB – SAD, Rusija, Kina, Francuska i Britanija – biće u prilici da upotrebe pravo veta, a budući sekretar biće, ne onaj koji osvoji najviše glasova, nego onaj protiv koga nijedan od velike petorke ne uloži veto. A Jeremić ima veće šanse da ga izaberu za novog rimskog papu nego da se provuče pored američke ambasadorke Samanthe Power, koja će ga sigurno izbaciti iz igre.

Ima mnogo razloga zašto Jeremić ne bi trebalo da postane gensek UN-a. To je osetljiva pozicija koja zahteva iskusnog diplomatu koji mora da zna kako da nenametljivo gradi kompromise, a ne za svađalicu kao što je Jeremić. On je još kao ministar spoljnih poslova Srbije uspeo da posvađa zemlju koju je predstavljao sa celim komšilukom, pa stoga ne treba da čudi što ga nijedna država iz regiona nije podržala. Mnogi se sećaju da je pre tri godine, kao predsedavajući Generalne skupštine UN-a pravio skandale, prevrtao stolove po njujorškim kafanama kad god Novak Đoković pobedi i dovodio trubače da u sedištu UN-a sviraju Marš na Drinu.

Ne treba zaboraviti ni na konferenciju o međunarodnim suđenjima za ratne zločine, koju je u to vreme organizovao i na koju je pozvao mnoštvo ruskih geostratega i raznih teoretičara zavere, tako da ju je većina zapadnih zemalja bojkotovala. Na kraju, tu je i Kosovo, protiv čije je nezavisnosti Jeremić uporno lobirao, iako ga priznaje više od polovine članica UN-a i četri od pet stalnih članica SB. Njegova izjava da će “Kosovo ući u UN samo preko mene mrtvog” mu svakako neće doneti poene.
Ima mnogo razloga zašto Jeremić ne bi trebalo da postane gensek UN-a. To je osetljiva pozicija koja zahteva iskusnog diplomatu koji mora da zna kako da nenametljivo gradi kompromise, a ne za svađalicu kao što je Jeremić. On je još kao ministar spoljnih poslova Srbije uspeo da posvađa zemlju koju je predstavljao sa celim komšilukom

Sve bi to još i moglo da prođe da nije Srebrenice. Na pomenutoj konferenciji o međunarodnim sudovima, Jeremić je pokušao da u završni dokument uvrsti revizionističku priču o hiljadama srpskih civila ubijenih u Podrinju devedesetih; naredio je izbacivanje Majki Srebrenice iz sale, ali je među glavne govornike uvrstio penzionisanog kanadskog generala Luisa Mekenzija, bivšeg generala “plavih šlemova” i plaćenog srpskog lobistu. Jeremić, sem toga, nikada nije ono što se dogodilo u Srebrenici nazvao genocid, mada je nevoljko priznao da se tamo “desio zločin”.

Ko je finansirao skupu Jeremićevu kampanju?

Ambasadorka Power je, međutim, pre nego što je stupila u diplomatiju bila novinarka američkog radija NPR i izveštavala o ratu u BiH, o čemu je napisala sjajnu knjigu (Problem iz pakla). Njoj svakako ne treba objašnjavati šta se dogodilo u Srebrenici, ni do čega sve  može da dovede podivljali srpski nacionalizam. Poznajući je, verujem da bi pre odsekla sebi ruku nego što bi podržala Jeremića kao kandidata za genseka.

Ambasadorka Power je, međutim, pre nego što je stupila u diplomatiju bila novinarka američkog radija NPR i izveštavala o ratu u BiH, o čemu je napisala sjajnu knjigu (Problem iz pakla). Njoj svakako ne treba objašnjavati šta se dogodilo u Srebrenici, ni do čega sve  može da dovede podivljali srpski nacionalizam. Poznajući je, verujem da bi pre odsekla sebi ruku nego što bi podržala Jeremića kao kandidata za genseka

Ovo sigurno zna i sam Jeremić, koji je pre neki dan izjavio da je “nezahvalno govoriti o mogućem vetu SAD”. Pa zašto se onda kandidovao? Tu imaju dva moguća objašnjenja. Jedno je da ga je neko grdno prevario, obećavajući mu da se američki veto nekako može zaobići. Drugo je da je u ovu igru ušao radi lične promocije – mnogi veruju da mu je krajnji cilj da se sledeće godine kandiduje za predsednika Srbije. Tu trku ima još manje šanse da dobije, ali to je tema za neki budući tekst.

Ostaje, međutim, misterija ko je finansirao skupu Jeremićevu kampanju. To svakako nije država Srbija, koja mu je tek nevoljko i sa priličnim zakašnjenju dala podršku. Srbija, sem toga, nema kapacitete da u ugledne svetske novine plasira reklamerske tekstove o srpskom kandidatu. Kogod da je u pitanju, mogao je taj novac pametnije da potroši, jer Jeremić, osim gole ambicije, ni na jednom dosadašnjem poslu nije pokazao nikakav drugi kvalitet.   

-->

Komentari

Obavezna polja su markirana*