Moskva sa svojim ekspoziturama u Beogradu i Banja Luci provodi specijalni rat na Zapadnom Balkanu

Autor: Jasmin Ahić

“Darko Šuković je rekao – kad su uspjeli da ubijede strance da niko ne voli simbole, odnosno zastavu, da niko ne navija za reprezentaciju osim onih koji imaju 5 do 10 odsto nekog profita u vlasti u koruptivnom smislu, nestala je slika Crne Gore u NATO savezu, Crne Gore kao države koja ima toliko dugu historiju povijesti, državotvornost i sve ono što crnogorski identitet posjeduje. Bez obzira na to vjersko, panslavensko, slavensko i ostalo što se ističe. Nažalost, to se dešava i u Bosni i Hercegovini i to pokušavaju i oni koji su unutra. Otvoreno ću reći: to su izdajnici države Bosne i Hercegovine, bez obzira iz kojeg političkog segmenta dolaze.“

Govorit ću sa aspekta sigurnosno-integracionog i odbrambenog segmenta. Bez obzira na sve ovo što Srbija, kao jasna ekspozitura Moskve, radi na području zapadnog Balkana, nekako nas na Zapadu sagledavaju kao pozadinu, apsolutno se ne osvrću na ozbiljno dubinsko djelovanje Moskve. Ono što možemo, i sa nekih službenih izvora NATO saveza, ne samo pročitati nego izanalizirati kroz istraživačke profesionalne diskurse, jeste da bez obzira na segment Ukrajine, Krima, i svega što se dešava u tom, ne sad više hibridnom ratu, nego sad već specijalnom ratu koji se vodi u području Zapadnog Balkana, jednostavno, nismo u fokusu, najblaže rečeno zaboravljeni smo. 


Kad su uspjeli da ubijede strance...


Darko Šuković je rekao  – kad su uspjeli da ubijede strance da niko ne voli simbole, odnosno zastavu, da niko ne navija za reprezentaciju osim onih koji imaju 5 do 10 odsto nekog profita u vlasti u koruptivnom smislu, nestala je slika Crne Gore u NATO savezu, Crne Gore kao države koja ima toliko dugu historiju povijesti, državotvornost i sve ono što crnogorski identitet posjeduje. Bez obzira na to vjersko, panslavensko, slavensko i ostalo što se ističe. 


Nažalost, to se dešava i u Bosni i Hercegovini i to pokušavaju i oni koji su unutra. Otvoreno ću reći: to su izdajnici države Bosne i Hercegovine, bez obzira s kojeg političkog segmenta dolaze, da li desnog, nacionalnog, etnonacionalnog, ili oni koji dolaze s lijevog a koji su, navodno, socijaldemokratski, liberalni, ekološko zeleno nastrojeni, građanski..., i dolazimo u situaciju da kažemo da su ovo zadnji vapaji i struke i profesije. 


U vrijeme vojne vježbe američkih snaga i Oružanih snaga BiH na Manjači, ne postoji medijski odjek o tome u Bosni i Hercegovini. Svi pričamo o non paperu, svi pričamo o Vučiću..., jednostavno taj specijalni rat Moskva zajedno sa svojim ekspoziturama u Beogradu i u Banja Luci, u režimu Milorada Dodika i režimu Aleksandra Vučića, provodi na Zapadnom Balkanu.


Veliki obim dezinformacija koji se u javnosti prezentira kada je u pitanju sigurnosno vojno djelovanje NATO-a sa partnerima na području Zapadnog Balkana je prije svega potrebno klasificirati, pogrešne informacije (fake news), pogrešno informisanje (svjesno i nesvjesno), post istinu  i dezinformacije, te moje preporuke upravo idu u tom smjeru. 


Dezinformisanje je, kao što znamo, svjesno širenje lažnih informacija s ciljem uzrokovanja štete. Veliki broj ih se, zaista, plasira putem proruskih regionalnih kuća kao što su Sputnik i Rusia Today, pogotovo za naš region. Ali, ono što poprima još veći problem jeste to što ih više od 90 odsto medija i portala u entitetu Republika Srpska prenosi svjesno bez ikakve provjere, pogotovo javni servis(i) RS. 


Subverzivne obavještajne igre


Posljednja analiza ovakvih Ruskih narativa i tendencija prema Zapadnom Balkanu je vrlo kvalitetno prezentirana i u posljednjem izdanju Stratcomove publikacije sa kraja 2020. godine, koja detaljno razotkriva narative i metode pravljenja, publikacije i širenja dezinformacija od strane Sputnika Srbije. 


Kada neki medij prezentira da je vojna vježba američkih snaga i Oružanih  snaga BiH, jedna vježba, ili zaobiđe da kaže da je dio cjelokupne vježbe koja se provodi u sklopu vježbe “Branilac Evrope 2021“ i “Brzi odgovor“, treba jasno reći da je ta pogrešna informacija i/ili djelimična informacija plasirana u cilju minimiziranja efekta i slanja poruke koja je tom vježbom trebala biti odaslana. Jedan od kvalitetnijh odgovora na ovakve i slične forme jesu kotranarativi koji precizno pobijaju ovake djelimične, nepotpune ili namjerno plasirane dezinformacije.


Pratim rad profesionalnih istraživačkih centara i, nažalost po Zapadni Balkan, NATO je trenutno fokusiran na Baltik, na Poljsku i sada na Češku, na Austriju, na subverzivne obavještajne igre koje se provode, pa i u Mađarskoj. Ne znam koliko zaista možemo uraditi da alarmiramo SAD, odnosno Evropsku uniju, takvu kakva jeste, da shvate da, što je već spomenuto, može doći do ozbiljnih incidenata, nažalost. Niko od normalnih ljudi to ne želi, ali ima puno nenormalnih koji priželjkuju oružane sukobe i ratove. 


(Izlaganje Jasmina Ahića na online okruglom stolu organiziranom u sklopu projekta “Partnerstvo BiH i NATO-a II“) 


-->

Komentari

Obavezna polja su markirana*