Iskrcavanje ruskih vojnika na Balkanu

Piše: Dženana Karup Druško

Obraćanja Ministarstva odbrane i čelnika ruske vojske podsjećaju na situaciju u Siriji kada se svakodnevno MO Rusije i njeni pripadnici oglašavaju o dejstvu ruske vojske na Bliskom istoku. A medologija izvršenja akcije uveliko liči na već viđeno u Ukrajini. Sasvim je jasno da je ruska politika, koja kontinuirano podriva sve zapadne institucije od EU do NATO-a tzv. mekim djelovanjem, pandemiju i (narušene) odnose unutar EU iskoristila za vojno prisustvo u Italiji, Mađarskoj, zatim u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Prisustvo Rusije u ovim državama je vojno prisustvo!

 “Oružane snage BiH imaju jedinicu koja je obučena za dezinfekciju i dekontaminaciju. Kao jedan od članova Predsjedništva u čijoj je to nadležnosti, spreman sam da u svakom trenutku dam odobrenje za upotrebu te jedinice u bilo kojem dijelu naše zemlje. Koliko sam upoznat, BiH raspolaže i sa dovoljnom količnom sredstava koja se koriste za dezinfekciju. BiH treba, prije svega, da se oslanja na vlastite resurse”, izjavio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, a drugi član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, potvrđujući to, upitao je “koji je stvarni cilj pozivanja i dolaska ruske vojne jedinice u BiH i to baš u Banja Luku i Mostar kada postoje firme i vojne jedinice koje taj posao mogu obaviti i brže i efikasnije”. Uostalom, o kakvoj efikasnosti se radi govore podaci iz Kliničkog centra u Banja Luci nakon pohoda ruske jedinice kada se saznalo da je oboljeo veliki broj doktora i medicinskog osoblja (oko 50), a Klinički centar se, čak, pominje kao jedan od klastera u Banja Luci.


Ovim je konačno (do kraja) ogoljena priča u vezi sa “humanitarno-medicinskom, bratskom pomoći Rusije”, koja je, ustvari, sve drugo osim stvarne i potrebne pomoći protiv pandemije koronavirusa. Bez obzira šta pričali pojedinci, od Dragana Čovića (koji tvrdi da se ovim skreće pažnja s afere respiratori; ili je obrnuto), preko Milorada Dodika koji tvrdi da se radi o “humanitarnom boravku ruskih stručnjaka“, do Mije Krešića, zamjenika ministra odbrane BiH, koji tvrdi da se radi o “humanitarnoj pomoći” i “stručnjacima” koji su trebali izvršiti dezinfekciju bolnice u Mostaru. 


Zašto su Rusi došli (na Balkan) i na čiji poziv?


Bratska ruka


Jedanaest vojnih ruskih transpornih aviona Il-76MD početkom aprila su, po nalogu Vladimira Putina, sletjeli na batajnički vojni aerodrom u Beogradu, dovozeći “pomoć” u kojoj su bila i specijalna sredstva koja se obično upotrebljavaju u uslovima upotrebe oružja za masovno uništenje – sredstva aerosolne dezinfekcije – KDA. Na batajnički vojni aerodrom stigao je tada i jedan od najboljih kamiona transportne vojne tehnike ruske vojske – teretni kamioni KamAZ-63501 na koji se može montirati višecjevni lanser raketa kalibra 300 mm i prevoziti haubice MSTA-B kalibra 152 mm. 


U Srbiju su u toj isporuci ruskim vojnim avionima stigle i autocisterne ARS-14KM za dezinfekciju spoljnih površina, dekontaminaciju vojne tehnike i naoružanja i stvaranje dimne zavjese za zaštitu oklopno-mehanizovanih jedinica prilikom dejstava. S opremom je u Srbiju doputovalo 87 ruskih vojnika, uključujući vojne doktore i 16 jedinica vojne tehnike.


Ministarstvo odbrane, a ne Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije, tim povodom je izdalo saopćenje decidno navodeći da je svih jedanaest ruskih aviona Il-76 sletjelo u Srbiju i zaista samo neupućeni i zlonamjerni ne vide da je svjetska pandemija iskorištena za uvježbavanje transfera vojne ruske tehnike i ljudstva u Srbiju, te da predstavlja nastavak ranije uspostavljene vojne saradnje u cilju stvaranja strategijskog partnerstva protiv NATO-a i EU.


“Rusija nije ostavila Srbiju u borbi protiv pandemije virusa korona. U ovoj borbi srpski narod sigurno nije usamljen. Rusija je poslala najvrijednije što ima – svoje ljude. Jer, nema te opreme koja može podjednako da zamjeni bratsku ruku i pomoć pravih stručnjaka”, rekao je general-major Mihail Černišov, načelnik službe ABHO Zapadnog vojnog okruga Ruske Federacije koji je trenutno “glavni ordinirajući” za Zapadni Balkan. Obraćanja Ministarstva odbrane i čelnika ruske vojske podsjećaju na situaciju u Siriji kada se svakodnevno MO Rusije i njeni pripadnici oglašavaju o dejstvu ruske vojske na Bliskom istoku. A medologija izvršenja akcije uveliko liči na već viđeno u Ukrajini.


Vojno prisustvo


Sasvim je jasno da je ruska politika, koja kontinuirano podriva sve zapadne institucije od EU do NATO-a tzv. mekim djelovanjem, pandemiju i (narušene) odnose unutar EU iskoristila za vojno prisustvo u Italiji, Mađarskoj, zatim u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Treba otvoreno reći: prisustvo Rusije u ovim državama je vojno prisustvo. 


Ruska vojska je u bosanskohercegovački entitet Republika Srpska došla na poziv Milorada Dodika i izvršila “dezinfekciju” pod krinkom medicinske i humanitarne pomoći, što je još jedan primjer djelovanja Ruske Federacije koja pod krinkom djelovanja tzv. humanitarnog centra u Nišu i ekonomsko-tehničko-naučne saradnje, Srbiji izručila migove, pancire, oklopna vozila, i ko zna šta još, kao što je djelovala na isti način i u pripremanju aneksije Krima.


Imajući u vidu da će Aleksandar Vučić još dugo držati razne varijante vanrednog stanje (bar do izbora), a koje mu omogućavaju da odigrava sve vrste političkih utakmica u Srbiji i na međunarodnom planu (Kosovo), na Zapadnom Balkanu se moraju otvoriti “četvere oči” kako se ne bi desio scenario sličan Ukrajini i/ili Siriji.




Opća kriza, izazvana pandemijom, pokazala je da je Rusija spremna za vojno prisustvo u BiH i koristeći klasičnu prevaru, a zloupotrebljavajući pandemiju, uspjela je 9. aprila u BiH ubaciti ruske vojnike. Djeluje deprimirajuće prepiska ministara iz Vijeća ministara BiH oko ruskog ulaska u Banja Luku, kao i posljednjeg pokušaja ulaska ruske vojske u BiH, ali je veoma važno i da je to zaustavljeno. No, očito je izostala pravovremena kontrola, a onda i reakcija nadležnih ministarstava nakon što su se ruski vojnici iskrcali u Republici Srpskoj. 


Scenarij odcjepljenja


Zamjenik ministra odbrane BiH, Mirko Okolić, prisustvovao je dočeku ruskih vojnika, što jasno upućuje da se od prvog momenta u Republici Srpskoj znalo da je kontignet vojni i da se očekuje dolazak ruskih vojnika i ruske vojne opreme. Da li je Okolić bio prisutan uz znanje i podršku Vijeća ministara, i samog Ministarstva odbrane BiH, još uvijek se ne zna, ali svakako bi bilo veoma značajno saznati ulogu Mirka Okolića i u čije ime je dočekao rusku vojsku u Banja Luci; je li o tome sačinio izvještaj svojim pretpostavljenim i postoji li uopće njegov izvještaj o tome u Ministarstvu odbrane, da pojasni i objasni doček stranih vojnika u svoju zemlju, i to države koja podržava separatističke akcije i razbijanje BiH.


Zbog svega ovoga Bosna i Hercegovina mora hitno i dodatno naglasiti, iskoristiti i javno formulirati postojeću pravnu regulativu, jer nema nikakvih sumnji da je glavni cilj Ruske Federacije ¬vojno prisustvo na Balkanu. S druge strane, ne smije se dozvoliti da Rusija uz pomoć Srbije na bilo koji način više napravi podvalu i pod bilo kojim nastupom ponovo pokuša ubaciti rusku vojsku u BiH, kao što je to bio pokušaj sa dolaskom u Mostar.


Milorad Dodik svoje opasne (i histerične) planove veže za Rusiju i rusku prisutnost u BiH. Stalne prijetnje koje upućuje za secesiju i razbijanje BiH su direkno vezane za podršku i pomoć Ruske Federacije, a kako napokon primjećuju i iz Evropske unije, i Srbije. Veoma je važno kontrolirati sve granice prema BiH, jer najave i pokušaji nasilne secesije RS u zavisnosti su od prisustva ruske vojske na području RS-a s mogućnošću da se u određenom trenutku secesija internacionalizira tako što bi bila realizirana u momentu prisustva ruske vojske u RS. Sličan scenarij je korišten u Siriji.


Rusiji, Vučiću i Dodiku se mora jasno staviti do znanja da ruska vojska nije dobrodošla u BiH na način kako to pokušavaju realizirati, te da je shodno Dejtonskom ugovoru sasvim jasno koja je međunaordna vojska u BiH – to su NATO i EUFOR, koji su pod političkom kontrolom SAD i EU. Ni u jednom trenutku, niti situaciji, ne smije se dozvoliti da ruska vojska po bilo kojem osnovu uđe i bude prisutna u BiH, jer svaki njihov boravak je ogroman rizik za mir i stabilnost i budućnost BiH, pogotovo imajući u vidu činjenicu da Dodik, kao i Vučić, koristi pandemiju za “uvježbavanje” raznih političkih scenarija, prije svega scenarija odcjepljena.


Ruski trening


Uostalom, koliko je djelotvorna ta ruska “pomoć” najbolje govore podaci o pandemiji iz same Rusije, ali i činjenice da su trenutno Srbija i RS možda i “najzaraženije” teritorije, zajedno sa Rusijom. U Ruskoj Federaciji je prema ruskim (ne)pouzdanim podacima oko 140.000 zaraženih i oko 1.500 umrlih, dok stvarne informacije govore da ima oko 500.000 zaraženih i više desetina hiljada umrlih. 


Zaražen je Mihail Mišustin, premijer Rusije, ministar građevinarstva i njegov zamjenik, a glavni ruski obavještajac, Nikolaj Patrušev, rekao je da je samo na jugu Rusije oko 840 medicinskih ustanova u rasulu, dok je nedostatak medicinskog osoblja za više od 46.000 ljudi, od kojih 50 odsto doktora. Četrnaest uglednih ruskih ekonomista koji se nalaze u Rusiji, SAD, Francuskoj, objavili su zajedničku izjavu u kojoj su zatražili od vlasti da izrade jasan plan za borbu protiv epidemije i ekonomske krize.


Ruski pokušaji osiguranja zvaničnog prisustva ruskih vojnika u BiH, dio su Putinove strategije da na sve moguće načine destabilizira svaki interes NATO i EU za BiH, a fanaticima kao što su Dodik i Vučić mogući san o odcjepljenju dijela BiH za šta bi tako imali ne samo rusku političku i diplomatsku podršku, nego i rusku vojsku u BiH, po bilo kojem osnovu. Pandemija je poslužila kao ruski trening prema Zapadnom Balkanu, jer nema kontrole teritorija ako se na njoj ne nalazi (vojna) “čizma”. No, ono što se pri tome zaboravlja, jeste da su u BiH ustavna “čizma” NATO i EU, a bosanska politika mora osigurati, ne samo poštivanje ustava i zakona, nego i osigurati primjenjivanje zakona prema onima koji ga ne poštuju i(li) ruše.


Rusija je u BiH poslala najvrijednije što ima – svoje ljude, kako nam reče general-major ruske armije Mihail Černišov. Na press konferenciji u Beogradu. Kome oko toga nešto nije jasno, ili je blago rečeno neinformiran, ili je zlonamjeran, ili želi podjelu BiH.


-->

Komentari

Obavezna polja su markirana*