PIC, SAD i NATO su uz Bosnu i Hercegovinu!

Piše: Dženana Karup Druško

Jučerašnje poruke kroz zaključke PIC-a (uz izdvojeno mišljenje Rusije), te intervju Matthewa Palmera i Marti J. Bissell za bh. medije među najznačajnijima su nakon duže vremena i više no jasne: suverenitet i teritorijalni integritet BiH svi moraju poštovati; SAD će reagirati na svako podrivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH; NATO nigdje ne ide iz BiH i pomoći će joj kad god to bude trebalo!

Poruke koje su bosanskohercegovačkoj javnosti, ali i političarima (kako iz BiH, tako i regiona), upućene juče, 4. decembra, među najznačajnjima su koje su se čule nakon dugo vremena, pogotovo u svijetlu političke krize u kojoj se BiH nalazi već mjesecima, a koja je uzrokovana potezima Milorada Dodika, uz podrške Beograda i Moskve, kojima on blokira atlanske integracije koje BiH vode ka članstvu u NATO, zbog čega je došlo i do zastoja u evropskim integracijama. 


Iako Dragan Čović deklarativno (i dalje) ponavlja kako su Hrvati u BiH jedini za atlanske, pogotovo evropske integracije, činjenica je da on i HDZ ništa konkretno nisu, bar u zadnjih godinu dana, poduzeli kako bi nešto konkretno i uradili po tom pitanju. Uz to, ne prestaju sve otvorenije prijetnje Milorada Dodika o razvaljivanju države i osamostaljivanju Republike Srpske, kao i (nerealni) uvjeti Dragana Čovića za formiranje vlasti u Federaciji BiH, pogotovo oko Izbornog zakona, što bi bio ozbiljan korak ka oživljavanju nekadašnje Herceg-Bosne. 


Dodatnu zabrinutost izazivaju podrške koju Dodik i Čović u svojim zahtjevima imaju od Beograda i Zagreba koji se otvoreno mješaju u unutrašnju politiku Bosne i Hercegovine, sve pozivajući se na poštivanje njene suverenosti i teritorijalnog integriteta.


Zbog svega ovoga još veću težinu imaju zaključci PIC-a objavjeni 4. decembra, nakon dvodnevnog zasjedanja, a onda i poruke koje su isti dan poslali Matthew Palmer, specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan, gostujući na TV N1, i komanadantica NATO štaba u BiH, brigadna generalica Marti J. Bissell u intervjuu koji je taj dan dala za TV Hayat. Zajedničko im je što su svi bezuvjetno podržali suverenitet BiH i njen teritorijalni integritet, naglašavajući važnost reformi za budućnost BiH.


-->

Komentari

Obavezna polja su markirana*