Hoće li put BiH u NATO blokirati njene evropske integracije?

: Dženana Karup Druško

Vijeća ministara BiH po svemu sudeći, pogotovo s obzirom na oprečne stavove koje oko puta BiH u NATO imaju članovi Predsjedništa BiH, a što se pojavilo kao preduvjet za imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara, neće skoro biti formirano. Nakon prve sjednice Predsjedništva BiH, na kojoj je usvojen zajednički stav sva tri člana o evropskim integracijama, kada se činilo da će biti pokrenute reforme i da se građani (napokon) mogu nadati nekom napretku, čini se da atlanske integracije mogu dovesti do usporavanja puta BiH ka EU, jer iz Bruxellesa se sve glasnije od BiH traži formiranje nove vlasti.
Nakon hitne sjednice Vijeća ministara BiH, održane 25. februara, na kojoj su usvojeni odgovori na dodatna pitanja koja je (nakon što je BiH poslala odgovore iz Upitnika) Evropska komisija dostavila BiH, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić rekao je da su dodatni odgovori isti dan upućeni u Bruxelles. S nekoliko mjeseci zakašnjenja, što se jedino može “pravdati” izbornim kampanjama, izborima, formiranjem postizbornih koalicija. 

Ali ne i formiranjem vlasti, bar ne Vijeća ministara BiH s obzirom na oprečne stavove koje oko puta BiH u NATO imaju članovi Predsjedništa, a što se pojavilo kao preduvjet za imenovanje predsjedavajućeg, odnosno formiranje Vijeća ministara. Nakon prve sjednice Predsjedništva BiH, na kojoj je usvojen zajednički stav sva tri člana o evropskim integracijama, kada se činilo da će biti pokrenute reforme i da se građani mogu nadati nekom napretku, čini se da atlanske integracije mogu dovesti do usporavanja puta BiH ka EU, jer iz Bruxellesa se sve glasnije od BiH traži formiranje nove vlasti.

Dodikova blokada

Iako se o evroatlanskim integracija Bosne i Hercegovine dugo govorilo kao o procesima koji su međusobno blisko povezani, a koji su podrazumijevali opredjeljenost BiH za članstva kako u Evropskoj uniji tako i NATO-u, do oštrog zaokreta je došlo nakon što je, nedugo nakon održanih općih izbora, Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo za MAP, a Milorad Dodik došao na mjesto člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda. Iako su dosadašnji članovi SNSD-a, na čijem čelu je upravo Dodik, podržavali atlanske integracije – Nebojša Radmanović je svojim potpisom to čak i verificirao, a državni Parlament u Zakonu o odbrani jasno usvojio i član koji potvrđuje opredjeljenost BiH za članstvo u Alijansi, Milorad Dodik je sve – blokirao. 

Čvrstim stavovima Milorada Dodika doprinijelo je jačanje ruskog uticaja u regionu, koje je evidento u zadnje vrijeme, kao i namjera zvanične Moskve da se direktno mješa u odluke BiH. Treba podsjetiti da je samo dan prije posjete Vladimira Putina Beogradu, kada se kratko susreo i s Dodikom, Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, na godišnjoj konferenciji za novinare decidno izjavio: “Rusija ne može da se složi sa pristupanjem BiH NATO savezu. Pravila koja se promovišu na Balkanu su dovoljno opasna i odražavaju maniju da se gurnu sve balkanske države što je prije moguće.” 

Optužujući SAD da već duže vrijeme govore kritički o destruktivnoj ulozi Srba u Bosni i Hercegovini i usporavanju te zemlje na putu ka NATO, Lavrov je rekao: “Nije dobrobit Republike Srpske u pitanju, već stupanje u NATO. To je ono sa čim Rusija ne može da se složi.” Iako je jasno da je Dodik samo izvršilac ruske politike, činjenica je da cijela džava postaje talac te politike. 

Nažalost, bez ikakvih posljedica po Dodika, ukoliko se u to ne računaju odgovori koji su na blokiranje atlanskih integracija uslijedili od članova Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, kao i čelnika bošnjačkih stranaka koji su saopćili da novi predsjedavajući Vijeća ministara, a koji je Dodikov kandidat, neće biti imenovan sve dok Dodik ne odblokira put BiH u NATO. Time neće biti ni formiranja Vijeća ministara, tako da trenutno od pobjedničkih stranaka jedino SNSD ne učestvuje u radu Vijeća ministara.

No, ne odustajući od svojih stavova Dodik je nedavno (ponovo) istakao da Bruxelles očekuje formiranje vlasti, te optužio druga dva člana Predsjedništva za kašnjenje, “zaboravljajući” pomenuti šta je uzrok tome i ne prihvatajući ni dio odgovornosti za situaciju u kojoj se BiH našla.

Kandidatski status za BiH

Zašto je bitno formiranje vlasti u BiH kad se govori o evropskim integracijama?

Govoreći o dodatnim odgovorima koji su poslati u Bruxelles, Zvizdić je istakao: “Dobijanje kandidatskog statusa više ne zavisi od nas. Da li ćemo dobiti kandidatski status zavisi od nadležnih institucija EU i Evropske komisije. Iskreno se nadam i očekujem da će naši prijatelji u EU, oni koji dobro razumiju situaciju u BiH i regionu zapadnog Balkana, shvatiti i razumjeti važnost dobijanja kandidatskog statusa i nepovratnog stavljanja BiH na tračnice koje vode ka EU. To bi bila najbolja i najefikasnija poruka građanima BiH, najpozitivnija poruka domaćim i stranim investitorima i najbolja poruka mladim ljudima u BiH. Očekujem da ćemo takvu poruku zaprimiti u toku ove godine.”

Kada su (20. februara) članovi Predsjedništva BiH boravili u Bruxellesu, tokom sastanka s Christianom Danielssonom, glavnim ravnateljem Ravnateljstva Europskoga povjerenstva za susjedstvo i pregovore o proširenju i Thomasom Mayr-Hartingom, izvršnim ravnateljem za Europu i Središnju Aziju u Europskoj službi za vanjske poslove, iznijeli su zajednički stav o tome kako bi “pozitivno mišljenje Europskog povjerenstva i preporuka za dobijanje statusa zemlje kandidata u ovoj godini predstavljalo dodatan podstrek za ubrzanu provedbu reformskih procesa”. 

Nakon toga im je jasno stavljeno do znanja da je za “dobivanje pozitivnog mišljenja vrlo važno ubrzano formiranje svih nivoa vlasti u BiH”. No, kao što smo već naveli formiranje Vijeća ministara uslovljeno je usvajanjem Nacionalnog plana za NATO, koje je Dodik blokirao, a čelnici Republike Srpske, predvođeni Dodikom, čak su zaprijetili da će otvoriti sudske procese protiv pojedinaca iz državnih institucija koji to ne budu poštovali.

Vladavina prava

Po Zvizdiću atlanske integracije BiH pitanje su isključivo vladavine prava: “To je poštivanje usvojenih važećih zakona. EU se temelji na načelu vladavine prava i solidarnosti i ako želimo da budemo dio porodice evropskih zemalja, moramo poštivati zakone i vladavinu prava. Usvajanje Prvog nacionalnog plana za NATO integracije je zapravo naš odnos prema usvojenim i važećim zakonima, strategijama i odlukama Predsjedništva BiH. Oni koji danas vrše najodgovornije funkcije treba da poštuju vladavinu prava i važeće zakone. 

Ako uđemo u princip da svaka nova vlast kaže: ’Od mene sve počinje, a ništa prije mene ne važi’, onda ulazimo ne u demokratiju, nego u anarhiju. Zakon o odbrani, Strategija vanjske politike i odluke Predsjedništva BiH nalažu Vijeću ministara da moramo uraditi sve da dođe do aktivacije MAP-a, ne do članstva u NATO paktu, kao što se pokušava ubaciti spin kako bi se zamaglila realna priča, nego do aktivacije MAP-a. Potpuno je jasno da bi trebalo istovremeno, isti dan i isti sat, da se usvoji ANP i izabere novi mandatar i time krene u proces izbora novog Vijeća ministara. Ako oni koji ne misle tako imaju mogućnost i izborni kapacitet, sada su pred njima četiri godine da pokušaju promijeniti Strategiju vanjske politike, odluke Predsjedništva BiH i Zakon o odbrani, ako to budu mogli uraditi.” 

Govoreći o benefitima koje daje članstvo u NATO-u, predsjedavajući Vijeća ministara BiH je, kao ilustraciju, naveo kako je Bugarska prije ulaska u NATO savez imala direktne strane investicije od 400 miliona eura, a tri godine poslije ulaska imala je četiri milijarde eura direktnih stranih investicija.

Iako zvuči krajnje ironično, očito da atlanske integracije BiH, mogu dovesti do zastoja u njenim evropskim integracija. Uzroke koji su doveli do toga mogu rješiti samo politički lideri i to, ne pokušavajući u javnosti pokazati i dokazati kako su jedan drugog izigrali ili nadigrali, već političkim odlukama kojima će građanima pokazati da zaslužuju funkcije na kojima se nalaze, da su odgovorni prema onima koji su ih izabrali, i da kao članovi Predsjedništva donose odluke koje su u interesu svih građana podjednako. Jer, evroatlanske integracije u BiH nemaju alternativu, a nude veću sigurnost i bolji ekonomski status svim građanima.

-->

Komentari

Obavezna polja su markirana*