Postojala je razrađena strategija specijalnog rata

:

Na devetnaest strana predstavljena je mreža komunikacije u više slučajeva, u koju su uključeni i branioci optuženih za terorizam, ali i pojedini lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Milan Knežević i Predrag Bulatović. Osim političara, u šemi akcije bio je, prema objavljenim transkriptima razgovora, i kontroverzni biznismen Veselin Mujović, kojeg Tužilaštvo tereti za više djela prevare


Specijalno državno tužilaštvo za organizovani kriminal objavilo je sinoć na zvaničnom sajtu transkripte više telefonskih razgovora i komunikaciju posredstvom mreže “Whats App” advokata Gorana Rodića i njegovih kolega i klijenata, na osnovu kojih u Tužilaštvu tvrde da je postojala razrađena strategija specijalnog rata – kojom se željela ometati istraga u slučaju pokušaja terorizma.

U dijelu objavljenih spisa govori se i o planu da se sprovede – objavljivanjem spinovanih informacija, političkih saopštenja i upotrebom medija – kompromitacija ličnosti glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Na sajtu Specijalnog tužilaštva našla se i konverzacija, za sada tajne grupe, o “zamjeni” vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića.

Na devetnaest strana predstavljena je mreža komunikacije u više slučajeva, u koju su uključeni i branioci optuženih za terorizam, ali i pojedini lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Milan Knežević i Predrag Bulatović. Osim političara, u šemi akcije bio je, prema objavljenim transkriptima razgovora, i kontroverzni biznismen Veselin Mujović, kojeg Tužilaštvo tereti za više djela prevare.

“U cilju objektivnog informisanja javnosti i posebno sagledavanja oblika i formi specijalnog rata koji traje protiv Specijalnog državnog tužilaštva, te posebno rasvjetljavanja oblika i formi i propagandnih aktivnosti u okviru tog plana, prezentujemo javnosti dio materijala dobijenog iz mobilnih telefona koje je koristio advokat G.R, kao i druge dokaze koji su izuzeti po naredbi sudije za istragu Višeg suda u Podgorici”, ističe se u uvodnom dijelu dokumenta naslovljenog “Specijalno tužilaštvo predstavlja oblike specijalnog rata”.

U spisima Tužilaštva upisani su samo inicijali ličnosti koje se pominju, ali su određivanjem zanimanja, transkriptima razgovora kao i komentarima Tužilaštva jasno određeni identiteti, pa je Portal Analitika objavio imena i prezimena ključnih aktera dešavanja.

Uloga Rodića

Iz komunikacija koje objavljuje Specijalno tužilaštvo, a koja su skinuta sa oduzetog telefona advokata Gorana Rodića, proizilazi da je poznati podgorički advokat uključen u slučaj pokušaja terorizma od samog početka, još 20. oktobra 2016.

Dakle: samo pet dana nakon što je crnogorska policija uhapsila bivšeg komandanta srpske Žandarmerije Bratislava Dikića, zajedno sa još 14 srpskih državljana, za koje se sumnjalo da su htjeli da učestvuju u neredima ispred zgrade Skupštine Crne Gore u noći 16. oktobra.

Pregled komunikacije sa advokatom Milanom Petrovićem iz Niša, Dikićevim braniocem, pokazuje – kako tvrdi Tužilaštvo – da je Rodić dijelio pravne savjete i prijedloge za odbranu, da se “ponašao kao glavni branilac” iako tada nije bio punomoćnik ni jednog osumnjičenog.

“Iz te komunikacije proizilazi da su u periodu od 20.10.2016. godine (pet dana nakon lišenja slobode B.D.) do 15.1.2017. godine, dvojica advokata u stalnoj komunikaciji, pri čemu M.P. redovno izvještava G.R. o postupcima Specijalnog državnog tužilaštva u predmetu terorizam u pokušaju; saopštava mu navode odbrane B.D; saopštava mu sve radnje koje preduzima kao branilac”.

Advokat M.P. istovremeno od G.R. traži dalja uputstva o radnjama koje se odnose kako na samu istragu, tako na postupanja prema medijima, a sve u cilju kontaminacije i otežavanja vođenja krivičnog postupka. Advokat M.P. takođe prenosi podatke koji se odnose na pojedine radnje preduzete u toku istrage od strane tužilaštva, priprema G.R. za gostovanje u TV emisijama, u kojima se pojavljivao kao nezavisni stručnjak koji, navodno, nije uključen u sam postupak što, kao što se vidi, uopšte nije tačno, navodi se u dokumentu Tužilaštva.

Potom Tužilaštvo daje transkript razgovora advokata Rodića i Petrovića iz kojeg se vidi da se podgorički advokat priprema za emisiju na Televiziji Crne Gore, a advokat iz Niša mu šalje Naredbu za sprovođenje istrage.

G.R: Nema te na ovu stranu, slikaj mi ovu novu Naredbu, treba mi, jer u nedjelju idem na TV.(M.P. dostavlja Naredbu za proširenje istrage u predmetu protiv osumnijičenih lica, zbog čega mu se G.R. zahvaljuje)

G.R: Primljeno, hvala, jesu li Ristić i Bogićević djelovali po opisu samo na teritoriji Srbije?

M.P: Pa zato su odbili da Ristiću odrede ekstradicioni pritvor.

G.R: OK.

M.P.: Kad ideš na TV i koja emisija?

G.R: RTCG, Okvir u 20:00 časova.

Novinarka luda

Daljim iščitavanjem transkripta razgovora, uočljivo je da advokat Petrović redovno upoznaje Rodića sa svim novim detaljima iz slučaja. Iz pregleda komunikacije vidi se da Petrović traži poseban savjet od Rodića nakon što je Mirko Paja Velimirović – čovjek koji je prvi dojavio crnogorskoj policiji za akciju 16. oktobra – u Novom Pazaru potpisao novi iskaz da je, navodno, bio prisiljen da prizna krivicu. Advokat Petrović, kako se ističe u komentaru Tužilaštva, šalje Goranu Rodiću izjavu Mirka Velimirovića, a sve se dešava prije nego što je u javnost uopšte procurila informacija da je Velimirović bilo što potpisao u Novom Pazaru.

M.P: Pogledaj ovo, pa mi reci tvoje mišljenje, da li može biti jeba.ine; brat Mirko poslao, motivisan borbom za istinu i pravdu (u prilogu je izjava M.V- primjedba SDT)

G.R: Naravno, može se koristiti, ali to mora biti njegovo svjedočenje na sudu, pri čemu mimo činjenica izjave ima on mnogo toga da izjavi u odnosu na sve ono što je javno izgovorio u sudnici.

M.P: Znam, ali ako ja sad to predočim Čađi i dam u novine i opoziciji…

G.R: Znači, treba procijeniti kad i kako je plasirati, obzirom na reakcije tužilaštva i službi koje ga kontrolišu, ali svakako da se zakuva – odlično!

M.P: Ha, ha, a da dam onoj novinarki ludoj?

G.R: To ne gine, kad-tad.

Da li je izvjesna novinarka dobila materijal, nije jasno iz komunikacije koja je objavljena. No, čini se da je upotreba ekskluzivnih informacija koje su pažljivo distribuirane medijima vidljiva iz sljedećeg transkripta razgovora, kada Petrović moli Rodića da u medijima objavi pritužbu Milana Kneževića na rad Milivoja Katnića i Specijalnog tužilaštva.

Nakon što je prva, “ekskluzivna” informacija plasirana Vijestima, advokati izražavaju zadovoljstvo što je objava uslijedila i na portalima CDM i Analitika.

M.P: Aj’ da vidimo da li da izbacimo ono?!

G.R: Sad je pravo vrijeme i – zvek! (Rodić šalje pritužbu Kneževića VDT-u u PDF format)

M.P: Šta kažu braća, čitaj portale, dževa se digla.. Video na Vijestima, samo gdje još?

G.R: CDM i Portal Analitika, kredibilitet je čudo!

Pritisak na Katnića

Prema dokumentaciji koju objavljuje SDT, koordinirani napori ulagani su u diskreditaciju ključnog svjedoka Saše Sinđelića, ali i lik i djelo Milivoja Katnića. I tu se potencira savjetodavna uloga advokata Rodića.Tako se iz transkripta razgovora jednog od lidera Demokratskog fronta Milana Kneževića i njegovog zastupnika Gorana Rodića vidi dogovor o tajmingu podnošenja krivične prijave protiv Milivoja Katnića, Saše Sinđelića i Mirka Paje Velimirovića.

Razgovor je, kako se navodi u spisima, obavljen 26. marta 2017.

M.K: Pozdrav, misliš li da ove nedjelje radimo i krivične prijave protiv Katnića, Sinđelića i Velimirovića?

G.R: Prvo analiza, pa sinteza.

M.K: Zato i pitam, inače bih je ja i do sad predao.

G.R: Razgovaraćemo, tu se ne kasni, samo je bitno da se ne istrčimo, prije krivične treba plasirati Paju.

- Iz prethodne komunikacije jasno se utvrđuje da G.R. i M.K. ne razgovaraju o činjenicama koje se odnose na postupak u predmetu terorizam u pokušaju, već prevashodno razgovaraju o načinu na koji bi opstruirali krivični postupak, te dalje vršili medijsku propagandu u cilju diskreditacije tužilaštva – zaključuju u SDT-u, uz naznaku da “navedena komunikacija, kao što se i vidi, predstavlja sinhronizovanu akciju pokušaja diskreditacije svih radnji koje Specijalno državno tužilaštvo preduzima”.

“Raspamećivanje” Sinđelića

Poseban vid specijalnog rata, prema stavu Specijalnog tužilaštva, je plasiranje informacija o Sinđelićevoj presudi za ubistvo u Hrvatskoj, ali i pritisak lidera Demokratskog fronta na institucije Republike Hrvatske da nekako “isposluju” njegovo izručenje Hrvatskoj.

To se vidi iz konverzacije Milana Kneževića i Gorana Rodića od 3. juna ove godine.

M.K: Kada misliš da pustimo ono za Sinđelića?

G.R: Koje?

M.K: Ono što su greškom dostavili sa saslušanja, a odnosi se na njegovo priznanje da nije boravio u Moskvi.

G.R: To ne sada – čekamo odluku o optužnici. Drugo, vidiš li tekst u Danu, i to je novo i za Sinđu – viđećemo kako će se dalje razvijati stvari.

M.K: Jasan pokazatelj da sinhronizuju aktivnosti.

G.R: Ali sa Si..om sigurno nije bio dogovor da ga Crna Gora izruči.

M.K: Kako mogu u Hrvatskoj da čekaju završetak postupka?

G.R: Mogu oni odmah da ga traže, a da Crna Gora čeka kraj postupka? I Hrvati bi trebalo odmah da postave taj zahtjev i da budu na čekanju, a ne da čekaju kraj postupka pa da onda traže – jer Sinđa je na slobodi i može uteći – nije u pritvoru niti mu je određivan ekstradicioni pritvor. Sinđa će sigurno, kad ovo sazna, praviti problema jer se nisu tako dogovorili – u Srbiji je bio siguran.

M.K: Tako je, a Medo je pisao svim poslaničkim klubovima u Hrvatskoj i upoznao ih sa Sinđinim slučajem. Miroje tvrdi da je u ime Fotesa napisao zahtjev da Hrvatska traži izručenje Sinđino.

G.R: Hrvate treba pritisnuti da odmah podnesu zahtjev da uđe u procedure, pa neka onda čekaju – tada se predupređuju varijante za bjekstvo, a Sinđa onda od toga ludi.

M.K: OK. Mada je Medo sad u svojim problemima, moramo se boriti za njega.

G.R: Normalno. Treba u ovom pravcu ići.

M.K: Dobro, samo je pitanje koliko mi možemo izvršiti pritisak na Hrvatsku ako su sve radili zajedno.

G.R: Ovo što mi je pisalo, to je ok i ono da se porodica iz Vukovara javlja – priču i objašnjenje treba provući i kroz naše i hrvatske medije i plus tražiti odgovore od nadležnih, onda im je javnost problem za sve ispod stola sta su zamislili da rade – držati tu priču – kao poslanici ovdje imate pravo tražiti i odgovore od naših državnih organa na tu temu – akcija!

M.K: A što misliš da odemo mi u Sabor i tražimo sastanak s Pernarom?

G.R: Samo Pernar nije dovoljan…

U Tužilaštvu zaključuju da iz komunikacije proizilazi da Goran Rodić i Milan Knežević razrađuju “plan opstruiranja krivičnog postupka na sve moguće načine i nastoje da iskoriste svoje položaje kako bi izvršili dodatni pritisak prema Hrvatskoj, a sve u cilju komplikovanja samog krivičnog postupka koji je pokrenut protiv Kneževića”.

Tajna grupa

Prema stavu izrečenom u dokumentu Specijalnog državnog tužilaštva, jedan od primarnih motiva aktivnosti advokata Gorana Rodića – njegovo učešće u opstrukciji procesa i pokušaju kompromitacije čelnih ljudi Tužilaštva – jeste lična ambicija.

“Cilj medijskog eksponiranja advokata G.R. bio je njegov izbor na mjesto Vrhovnog državnog tužioca, o čemu je postojao i dogovor sa, za sada, nepoznatim licima”, ističu u Tužilaštvu.

Da bi dokazali tu tvrdnju objavljuju i vrlo zanimljivu komunikaciju već pominjanog advokata Milana Petrovića i Gorana Rodića, nakon jednog televizijskog intervjua.

M.P: Gledao sam emisiju, super je bila. Sad si već ozbiljan kandidat za zamjenu Stankovića (Ivice Stankovića, vrhovnog državnog tužioca – p.a.). Moramo to neko veče u proširenom sastavu da protresemo. U ponedjeljak? Čekam rasplet, dolazim sjutra veče – i sastanak tajne grupe. Obavijesti drugare, čim sletim zovem te da se dogovorimo da se vidimo.

G.R: Ha-ha, raspliće se, Sinđa pa Velimirović, a ostale čekaju do aprila…

Ko su članovi neformalne grupe lobista koji bi voljeli da, umjesto Ivice Stankovića, na stolicu vrhovnog državnog tužioca sjedne advokat Rodić – nije poznato. Goran Rodić je svojevremeno bio jedan od kandidata za funkciju vrhovnog državnog tužioca.

Dokumenta koja je sinoć objavilo Specijalno državno tužilaštvo sada su dostupna javnosti i sa njih je skinuta oznaka tajnosti.

Dio koji je Pobjeda objavila sa sajta, predstavlja vrlo indikativnu pozadinu djelovanja raznih grupa i uticaja koji se pokušavaju ostvariti. Očito da je specijalni državni tužilac smatrao da je potrebno da crnogorska javnost zna što se sve krije iza javnih radnji i javnih izjava.

Razgovor lidera DF-a i Veselina Mujovića: Jedan od dokaza kojim se potvrđuje, prema stavu Tužilaštva, “organizovano i sinhronizovano djelovanje s ciljem urušavanje kredibiliteta i integriteta glavnog specijalnog tužioca” pokazuje se na primjeru presretnute konverzacije lidera Demokratskog fronta Predraga Bulatovića i Andrije Mandića sa kontroverznim biznismenom Veselinom Mujovićem.

Tokom razgovora postaje jasno da je Andrija Mandić završavao polaganje ispita za nekog svog rođaka na Pravnom fakultetu i da je Mujoviću to već bilo poznato:

V.M: Šta radiš Peđa?

P.B: Ništa, evo ratujemo sa Katnićem.

V.M: Mene je život uništen potpuno, taj čovjek je sje.ao i mene i porodicu.

P.B: To je sje.ao Katnić.

V.M: Đe je Andrija?

P.B: Tu do Pravnog fakulteta…

V.M: Reče mi, nešto treba da završi tu na Pravo, za nekog malog. Reče mi da treba da mu se pomogne za neki ispit…

Nakon toga, prešlo se na razradu metoda kompromitracije glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. U razgovoru Andrija Mandić objašnjava Mujoviću kako postoji svjedok iz Hrvatske, iz vremena 1991. godine koji optužuje Katnića da je uzimao novac te da je radio još “neke nemoralne stvari” o kojima Mandić, navodno, ne želi da priča.

Mujović se onda ponudio za pomoć, ne samo oko “istrage” u Hrvatskoj već i oko istraživanja ličnih detalja iz Kantićevog privatnog života.

V.M: Možemo li mi šta oko toga da pomognemo, da mi to kompletiramo, da damo informaciju za medije?

A.M: Kako da ne.

A.M: Ona tvoja informacija od prošlog puta, o njegovim vezama sa Grandom, veoma, veoma interesantna.

V.M: To moramo da ispitamo, ja Z.L. (Zoran Lazović je znam dugo vremena funkcioner ANB- p.a.) ali sa Z. nisam u nekim kontaktima, prepao se vjerovatno, ne javlja mi se uopšte, nešto se povukao od mene.

A.M: Zna koliko si ti inteligentan, svi znaju koliko si ti inteligentan i kažu – najbolje što dalje od ovoga!

V.M: A drugo kad imaš one informacije što si ti meni rekao, ja sam raspoložen kad god hoćeš da dođem kod tebe, pa da ti kažem – da se ne zaletite da dajete informacije koje nijesu tačne.

V.M: Trebalo bi da vidimo oko one kuće u Novo Selo.

A.M: Prebrzo je rađena, prema informacijama koje dobijamo.

V.M: Ti znaš đe mu je kuća, treba to snimit, viđet sa komšijama.

A.M: Ta je kuća nekad služila za je.uckanje, to je bio neuslovan objekat.

P.B: A sad uslovan.

A.M: Sa porodicom je tamo.

V.M: A ne živi tamo, živi ovdje, u drugu zgradu.

P.B: Daj ti nama predmet.

(Analitika, 18.7.2017)
-->

Komentari

Obavezna polja su markirana*