Apel čitaocima: Pomozite da platimo drakonsku kaznu

: Autonomija.info

Odlukom Apelacionog suda u Beogradu protiv portala autonomija.info Nezavisnog društva novinara Vojvodine naloženo je da plate oko 400.000 dinara, po privatnoj tužbi nekadašnjeg funkcionera ekstremno desne “Treće Srbije” Danijela Kulačina. Presudu je osudilo je nekoliko novinarskih i medijskih udruženja u Srbiji, kao i regionalna Novinarska mreža, a NDNV je najavio ustavnu žalbu, kao i mogućnost obraćanja Evropskom sudu za ljudska prava.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i redakcija informativnog sajta Autonomija pozvali su građane u Srbiji i inostranstvu da pomognu donacijama kako bi taj medij civilnog društva mogao da plati sudsku kaznu od 400.000 dinara, jer mu u suprotnom preti opasnost od gašenja.
 
“Vaša i naša Autonomija je sada već pod žestokom baražnom vatrom režima u Srbiji i prinuđeni smo da od svih vas, naših čitalaca u Vojvodini, Srbiji i u inostranstvu, zatražimo i finansijsku pomoć, jer ćemo – sada je to više nego očigledno – jedino na taj način opstati”, navodi se u apelu koji je objavljen na internetskim stranicama Autonomije i NDNV-a.
 
Odlukom Apelacionog suda u Beogradu protiv portala autonomija.info Nezavisnog društva novinara Vojvodine naloženo je da plate oko 400.000 dinara, po privatnoj tužbi nekadašnjeg funkcionera ekstremno desne “Treće Srbije” Danijela Kulačina. Kulačin se osetio uvređenim zbog teksta Larise Inić, u kojem su izneti isključivo vrednosni sudovi i u kojem se između ostalog nalazi i citat iz lista Mađar so.
 
Kažnjeni su zbog informacije koja je prenesena iz drugog medija, uz navođenje izvora, a sudu su predstavljeni svi potrebni dokazi da su informacije naknadno proverene. Istu informaciju preneli su i drugi mediji, koji zbog toga nisu tuženi. Presudu su Autonomija i NDNV ocenili “skandaloznom i više nego očigledno politički motivisanom”.
 
Viši sud u Beogradu prethodno je odbacio tu privatnu tužbu, ali je Apelacioni sud preinačio presudu Višeg suda.
 
Presudu je osudilo je nekoliko novinarskih i medijskih udruženja u Srbiji, kao i regionalna Novinarska mreža, a NDNV je najavio ustavnu žalbu, kao i mogućnost obraćanja Evropskom sudu za ljudska prava.
 
Novinarska mreža je u pozivu na solidarnost sa kolegama, koje je potpisalo nekoliko desetina novinara sa postjugoslovenskih prostora, navela da je presuda zabrinjavajuća, posebno zato što je na ovakav način već nekoliko medija u regiji ugašeno ili su bili primorani da promene način rada.
 
Podsetili su i da je presuda doneta u istom periodu u kojem je rukovodstvo NDNV-a bilo izloženo seriji pretnji smrću, orkestriranim sa nacionalističkim prozivkama i uvredama koje su upućivane od predstavnika vlasti i režimskih medija, zbog čega izražavamo zabrinutost da bi presuda mogla biti deo širih pritisaka na NDNV.
 
"Ukazujemo na to da medije koji nisu pod njihovom kontrolom, vlast disciplinuje ne samo kroz pravosuđe i razne vrste javne presije, već i čestim slanjem inspekcijskih službi i pritiskom na oglašivače. Obrnuto – bliske medije nagrađuje milionima evra iz državnih i paradržavnih fondova. Upozoravamo da će, uz pomenute političke pritiske, medijske progone i učestale pretnje smrću – sistematsko finansijsko iscrpljivanje "neposlušnih" i nagrađivanje režimskih medija, neminovno dovesti do potpunog gašenja bilo kakve ozbiljnije medijske alternative u zemljama regiona", navela je Novinarska mreža u saopštenju.
 
Pored pretnji smrću i činjenice da niti jedna od pretnji – doslovno nikada – nije procesuirana, pored neprestanih tabloidnih laži i uvreda zahvaljujući kojima su urednici i novinari Autonomije dobili ‘status’ državnih neprijatelja, pored mnogobrojnih drugih problema sa kojima se svakodnevno susrećemo u radu i životu, sada je stigla i politički motivisana presuda, piše u apelu Autonomije i NDNV-a.
 
Dodaje se da je Autonomija, kojoj je izdavač NDNV, medij civilnog sektora i finansira se isključivo putem namenskih projekata sa namenskim troškovima, te samim tim nema sredstava da plati “drakonsku kaznu”, a rok za to je 30. maj.
 
Na sajtu Autonomije i NDNV-a navode se i podaci za uplate u dinarima i u stranim valutama.
 
“Danas je napadnuta Autonomija. Sutra će to biti svaki pojedinac koji se usudi da razmišlja svojom glavom. Jedan od načina da se borimo protiv uzurpatora jeste da se držimo zajedno”, navodi se u apelu i dodaje da će Autonomija nastaviti da kritički i profesionalno izveštava o devijacijama u društvu, koje su posledica “pogubne nacionalističko-koruptivne politike” koja se vodi na ovim prostorima poslednjih nekoliko decenija.
 
"Šta vam, dragi prijatelji, nudimo zauzvrat? Nudimo vam čvrsto obećanje da ćemo vaš novac iskoristiti da platimo ovu kaznu i za to ćemo vam ponuditi dokaze. Nudimo vam čvrsto obećanje da ćemo nastaviti tamo gde smo stali: da kritički, nepristrasno i profesionalno izveštavamo o režimu i mnogobrojnim devijacijama u društvu koje su posledica pogubne nacionalističko-koruptivne politike koja se vodi na ovim prostorima poslednjih nekoliko decenija. Čvrsto vam obećavamo da vas nećemo izneveriti!", poručili su.
 
POMOZITE I DONIRAJTE AUTONOMIJI

(Autonomija)
-->

Komentari

Obavezna polja su markirana*