Željeznice RS-a i 12 djela apostolskih Milorada Dodika

: Ljupko Mišeljić

Iza podne, nakon 18 dana od podnošenja jasnih zahtjeva, 11 dana isteka roka za isplatu svih dugovanja, pet dana blokiranja pruge, 12 dana štrajkovanja glađu Čedomira Kneževića, na Željezničku stanicu u Banjaluci došao je gost koji se samo mogao očekivati. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i blagopožrtvovano je saopštio da će plate i naknade biti isplaćene, ili kako bi se to jednostavnije reklo – obećao je, zamolio radnike da se raziđu, rekao da im je februarska plata uplaćena i da će leći na račun sutra-prekosutra. I time je šrajk završen
(I) Na početku bješe riječ, i riječ je 3. februara bila od radnika Željeznica, i glasila je: “Isplatite nam februarske plate, 14 zaostalih toplih obroka i dodatak za prevoz, i oko 20 miliona maraka po presudama koje nam dugujete. Ostavićemo vam rok od sedam dana da donesemo odluku šta ćemo dalje, a danas nam isplatite plate.” I rekao ju je Simo Cvjetković, predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa ŽRS, jednog od šest sindikata. Onda su taj dan željezničari u Doboju izašli na ulice, što je ministar Neđo Trninić za koga se posljednji put prije toga čulo u februaru kad je suprugu zaposlio u Geodetsku upravu u Srebrenici izjavio da protesti nisu opravdani.

(II) Devetog marta Čedomir Knežević stupio je u štrajk glađu na Željezničkoj stanici u Banjaluci.

(III) Onda su 16. marta željezničari protestovali i u Banjaluci, oko hiljadu njih, zaustavivši se na Željezničkoj stanici u Banjaluci, i tražeći da im se isplate dugovanja jer je Vlada probila sve moguće rokove. Kneževiću su se u štrajku glađu tada pridružili Zlatko Marin i još osmorica kolega, a iz Željeznica koje pozitivno nisu poslovale od 2006. godine i koje u tom momentu duguju 250 miliona maraka stiglo je pismo da primjene novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji, prema kome je predviđeno da se otpusti 326 radnika odmah a do kraja godine još petsto, neće biti kao ni isplate dugovanja dok ne dobiju kredit Svjetske banke. U Željeznicama RS-a trenutno radi oko 3.500 ljudi, od kojih je hiljadu zaposleno u toku raznih predizbornih kampanja, pa tako banjalučka stanica na papiru ima šest zaposlenih skretničara, a rade samo dva.

Milorad Dodik sa štrajkačima


U Željeznicama RS-a trenutno radi oko 3.500 ljudi, od kojih je hiljadu zaposleno u toku raznih predizbornih kampanja, pa tako banjalučka stanica na papiru ima šest zaposlenih skretničara, a rade samo dva
(IV) Potom su radnici 20. marta tijelima blokirali prugu i odbili ponudu menadžmenta da im taj dan bude isplaćen topli obrok i prevoz za januar i februar, a februarska plata do kraja sedmice. Ponudu su odbili poručujući da će istrajati u zaštiti svojih dobara i da će im se u štrajku glađu pridružiti još 12 kolega iz Doboja, a na Željezničkoj stanici u Banjaluci pridružilo im se oko 200 ljudi. Anton Kasipović, potpredsjednik Vlade i ministar pravde, pozvao je radnike da prekinu štrajk obećavajući im da će im ove sedmice biti isplaćene naknade, dok se premijerka Cvijanović i resorni ministar Trninić nisu pojavljivali uopšte od 3. marta.

(V) Dvadeset i prvog marta ujutro radnicima je dugovano 13 naknada za regres i 14 za topli obrok, dok su platu dobili samo za januar. Oko podne isplaćene su im naknade za po dva topla obroka i prevoz, a predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti  Zlatko Marin rekao je da je uslov za prekid štrajka isplata februarske plate: “Mi ostajemo pri svojim zahtjevima, a ne znam za druge kolege, koji su došli samoinicijativno.” Čedomiru Kneževiću koji već 11 dana štrajkuje glađu ukazana je hitna medicinska pomoć.

(VI) Istog jutra, predsjednik Milorad Dodik primio je u Palati Republike Čedomira Kneževića. “Danas pare i garancija da se više ovakva situacije neće ponavljati. Zaštita svih nas koji smo u ovome učestvovali. Takav sam čovjek – ja ću ostati ovdje, neka idu ljudi kući”, poručio je Knežević.


Štrajkači su naveli da će im se pridružiti i porodice ukoliko se situacija ne riješi do 12 sati. Najavljen je dolazak 150 radnika Željeznica iz Prijedora, a u 10:30 počeo je sastanak sa Neđom Trninićem, naprasno vaskrslim ministrom saobraćaja i veza. Na njemu su bili predstavnici sindikata, uz premijerku Cvijanović, ministra rada Petra Đokića, i predsjednika Dodika
(VII) Štrajkači su naveli da će im se pridružiti i porodice ukoliko se situacija ne riješi do 12 sati. Najavljen je dolazak 150 radnika Željeznica iz Prijedora, a u 10:30 počeo je sastanak sa Neđom Trninićem, naprasno vaskrslim ministrom saobraćaja i veza. Na njemu su bili predstavnici sindikata, uz premijerku Cvijanović, ministra rada Petra Đokića, i predsjednika Dodika.

(VIII) Iza podne, nakon 18 dana od podnošenja jasnih zahtjeva, 11 dana isteka roka za isplatu svih dugovanja, pet dana blokiranja pruge, 12 dana štrajkovanja glađu Čedomira Kneževića, na Željezničku stanicu u Banjaluci došao je gost koji se samo mogao očekivati. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i blagopožrtvovano je saopštio da će plate i naknade biti isplaćene, ili kako bi se to jednostavnije reklo – obećao je, zamolio radnike da se raziđu, rekao da im je februarska plata uplaćena i da će leći na račun sutra-prekosutra. I time je šrajk završen. Obećao je i da će Uprava Željeznica RS-a, koja je sebi podigla naknade novim Pravilnikom o radu, iznose morati vratiti na staro stanje – što je izazvalo ovacije i aplauz među štrajkačima-željezničarima. Na pitanje: “Hoće li ostati generalni (direktor, prim.aut.)”, Dodik je rekao – “to ćemo vidjeti”.  I onda kako to samo domaćini znaju – pitao ima li kakva kafana blizu, pozvao ih na kafu i rakiju na svoj račun, uzdahnuo “eto”, a jedan radnik je konstatovao: “Pobijedila je pravda”. Nakon toga su se razišli kućama. Ali prvo na piće, da se zalije, jer je red, pa je u obližnjoj kafani “Putnik” Dodik pitao šta ko hoće, i naručio sebi krušku – ako ima. Neki su i negodovali, ali razišli su se.

(IX) Radio Televizija Republike Srpske, naslov objavljene vijesti “Predsjednik Srpske obišao željezničare, isplaćena februarska plata, štrajk završen” u 12:47, pet sati i minut kasnije mijenja se u naslov: “Predsjednik Dodik sam sa želježničarima, isplaćena februarska plata, štrajk završen”, da bi konačna vijest u 20:08 izgledala ovako: “Predsjednik Dodik sam sa više stotina željezničara – isplaćena februarska plata, štrajk završen”. RTRS je tekst potkrijepio s fotografijama Milorada Dodika, dva plana: en face i profil, i tehnika “sugestija pokreta”.Na pitanje: “Hoće li ostati generalni (direktor, prim.aut.)”, Dodik je rekao – “to ćemo vidjeti”.  I onda kako to samo domaćini znaju – pitao ima li kakva kafana blizu, pozvao ih na kafu i rakiju na svoj račun, uzdahnuo “eto”, a jedan radnik je konstatovao: “Pobijedila je pravda”
(X) Prva poslanica ministra Trninića: vaskrsli ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske Neđo Trninić, kojemu su prije zapošljavanja supruge u Geodetsku upravu u Srebrenici najvažniji poslovni resorni uspjesi u proteklih šest mjeseci otvaranje autoputa 9. januar, obilježavanje Svjetskog dana pošte u Bijeljini, okončanje radova na putnom prelazu “Trinaesta” u Prijedoru, rješenje o registrovanju 189 čamaca u RS-u,  i to što je Narodna skupština Republike Srpske 16. feburara 2017. usvojila Prijedlog Strategije transporta RS-a 2016-2030, dakle strategiju  za proteklu godinu i sljedećih 13, oglasio se saopštavajući da će se protiv štrajkača “morati pokrenuti disciplinski postupak jer se ne može dozvoliti anarhija u javnim preduzećima”.

(XI) Druga poslanica ministra Trninića: u gostovanju u drugom Dnevniku RTRS-a ministar Neđo Trninić reče da su radnici Željeznica RS-a odlučili da prekinu protest i blokadu pruge u Banjaluci zahvaljujući autoritetu i popularnosti predsjednika Republike Milorada Dodika, koji ih je posjetio i garantovao isplatu dugovanja. Dodao je da je Dodik posjetio radnike koji su štrajkovali, dijeleći brigu i zabrinutost za njihovo zdravlje.

(XII) Nekoliko stanovnika Republike Srpske sa privremenim dvadesetogodišnjim iskustvom boravka na birou slavi životni standard u Republici Srpskoj prekomjernim unošenjem hrane, alkoholnih i bezalkoholnih pića, tražeći da ministar Neđo Trninić zaposli i supruge drugih ministara. Na štrajk su, kažu, spremni sve dok ih predsjednik Dodik ne obiđe sa 19 savjetnika, pa onda sam, a potom sam samcijat bude sa više stotina njih, sve u istom momentu, i da ih zagrli, obeća referendum o odcjepljenju i posao. Još jedne proteste ili još jedan štrajk, naglašavaju, ne bi izdržali.
-->

Komentari

Obavezna polja su markirana*