Srbija je mene majka stvorila

: Ljupko Mišeljić

Foto: FENA

Borba za jaku, stabilnu i samostalnu Republiku Srpsku, kao i očuvanje Dana Republike, osnova je održavanja srpskog vitalnog interesa u Bosni i Hercegovini. Čak i kada na zvaničnoj akademiji Kusturica uzme svu slavu i pažnju koja je namijenjena predsjedniku Dodiku, koji – nakon pozdravljanja svih zvaničnika i gostiju iz Srbije, u nabrajanju država i zvanica slavlja – pored Slovenije i Hrvatske spomene i Kosovo. Na kome se, uzgred, 1389. održao i prvi srpski referendum između Carstva nebeskog i Carstva zemaljskog. Sedam godina nakon što je Sveti Stefan ukazom Tvrtka Kotromanića – kako kaže Kusturica - patron i zaštitnik svih srpskih zemalja Kotromanića
Slika obespravljenih, nezaposlenih, gladnih i zaduženih na banjalučkim ulicama zamijenjena je, nakratko, slikom parade uniformisanih. Poslije liturgije povodom Krsne slave Republike Srpske – Svetog Stefana, koju je služio srpski patrijarh i sve vladike što ih je u Bosni – a kojoj je prisustvovao cijeli politički vrh RS – paradiralo se uz “Marš na Drinu”. Policajci, vatrogasci, borci, sportisti, studenti i kulturno-umjetnička društva, sjatili su se u paradi na Trgu Krajine, gdje ih je čekao Treći pješadijski (Republika Srpska) puk Oružanih snaga BiH. Da uz sve prisutne građane, i one koji skup prate na programu RTRS-a, RTS-a i RTV Vojvodine, odgovore na predsjednikov pozdrav: “Pomoz Bog junaci”. I – preko malih ekrana – gledaju šestočasovni specijalni program RTRS-a – plejadu političkih i društvenih analitičara i aktivista, i tri gosta iz Francuske, poslanika stranke Marin Le Pen u Evropskom parlamentu. Čestitku za Dan Republike uputila je videom i Evropska slobodarska alijansa, koja u istom Evropskom parlamentu ima 12 poslanika.

Kome Zakon leži u presudi?

Istodobno, Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH postrojava Oružane snage BiH na manifestaciji obilježavanja praznika Republike Srpske, pod istom (bosanskohercegovačkom) zastavom kakva stoji pred Ustavnim sudom BiH koji je taj praznik zabranio. U tim trenucima, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine saopštavalo je u Sarajevu medijima do kojih su mogli doći da će preispitati i ustanoviti pod kojim okolnostima i kako je došlo do učešća i postrojavanja pripadnika OSBiH na proslavi Dana Republike. Kad se po upitu Bakira Izetbegovića to i ispita, na adresu Predsjedništva – i prvo u ruke Mladena Ivanića – stići će odgovor kojim je lancem komandovanja i funkcionalnim nadležnostima Ivanić uspio da postroji vojsku.

Kako je naveo u intervjuu Radio televiziji Republike Srpske, dan pred 9. januar, Dodik će ove godine formirati specijalnu vojnu jedinicu veterana rata. Biće to, kaže Dodik, garda za svečane proslave i svečane raporte. Za razliku od te Dodikove lične istine, objektivne činjenice kazuju da su svi rodovi policije, specijalnih jedinica i instruktora modernizovane, umnožene, oljuđene i opremljene najsavrenijom mehanizacijom. Vojničkim riječnikom rečeno, poptuno opremljene i spremne. Za svečani raport
Da predsjedavajući Predsjedništva BiH ne bude jedini koji ima mogućnost da postroji vojsku sebi na raport, pobrinuće se u narednoj godini i Milorad Dodik. Kako je naveo u intervjuu Radio televiziji Republike Srpske, dan pred 9. januar, Dodik će ove godine formirati specijalnu vojnu jedinicu veterana rata. Biće to, kaže Dodik, garda za svečane proslave i svečane raporte. Za razliku od te Dodikove lične istine, objektivne činjenice kazuju da su svi rodovi policije, specijalnih jedinica i instruktora modernizovane, umnožene, oljuđene i opremljene najsavrenijom mehanizacijom. Vojničkim riječnikom rečeno, poptuno opremljene i spremne. Za svečani raport.

Dostojan i veliki kakav je imao i doživotni jugoslovenski maršal – Josip Broz Tito, kad su mu za (zvanični) rođendan i djeca pjevala. Kao što su djeca osnovnih škola u slavu slobode i Republike pjevala na Trgu Krajine, sat i po prije parade, pjesmu “S vrha Šehitluka”, koju je Banjaluci napisao Ismet Bekrić, a komponovao Franjo Petrušić. Naravno, dok su još bili dvojica velikih Banjalučana za vrijeme njihove Banjaluke. Dok nisu znali da će biti protjerani iz te Republike Srpske koja će na njihovom protjerivanju, i žrtavama rata i mira proslavljati svoj 25. rođendan. Niti da će biti Republike Srpske. “Svima onima koji su odbranili, sačuvali i nama ostavili Republiku Srpsku – žrtvi naših najboljih sinova čija je slava vječna”, kako je najavio voditelj Jokić, ispjevana je “Vječnaja pamat”. Njima u čast i slavu stajali su svi zvaničnici i gosti, pa i sin Ratka Mladića i kćerka Radovana Karadžića, koji su te iste vojnike i mobilisane civile poslali u rat. Za odbranu Srpske. Nažalost, nisu stajali oni koji su zbog očuvanja i odbrane Republike Srpske poslani u inostranstvo ili na vječno boravište – etnički, vjerski, ali humano.

Tomislav Nikolić

Da će Republike Srpske zaista biti znala je Srbija, i stvarala je. Barem je tako rekao njen predsjednik Tomislav Nikolić, obraćajući se na zvaničnoj akademiji povodom Dana Republike, ubojito i precizno konstatujući: “Mi nikada ne bismo stvarali Republiku Srpsku da drugi nisu hteli da razbiju Jugoslaviju.” Poručujući, uz to, da Srbije ima dok je Republike Srpske
Da će Republike Srpske zaista biti znala je Srbija, i stvarala je. Barem je tako rekao njen predsjednik Tomislav Nikolić, obraćajući se na zvaničnoj akademiji povodom Dana Republike, ubojito i precizno konstatujući: “Mi nikada ne bismo stvarali Republiku Srpsku da drugi nisu hteli da razbiju Jugoslaviju.” Poručujući, uz to, da Srbije ima dok je Republike Srpske. “Možda bi bilo prikladnije reći da će Republike Srpske biti dok bude Srbije, ali vi ste, mile sestre i draga braćo, pretrpeli veću muku i veće stradanje”, rekao je Nikolić.

Uvodni besjedničar

Tom je govoru, samo dan ranije, mjesto otvorio i patrijarh srpski Irinej, rekavši da je Republika Srpska uistinu srpsko nacionalno i duhovno biće. I da ona nije slučajno nastala, već da je djelo Božje da sačuva srpski narod – “da bi opstao i ostao na ovim prostorima koji su zaliveni krvlju i utemeljeni na kostima”.

Njima u čast i slavu stajali su svi zvaničnici i gosti, pa i sin Ratka Mladića i kćerka Radovana Karadžića, koji su te iste vojnike i mobilisane civile poslali u rat. Za odbranu Srpske. Nažalost, nisu stajali oni koji su zbog očuvanja i odbrane Republike Srpske poslani u inostranstvo, ili na
vječno boravište – etnički, vjerski, ali humano
“Ako vam bude trebao svedok pred bilo kojim međunarodnim sudom, da brani Republiku Srpsku, ja ću biti tu. Koliko god da budem star, ja ću doći da svedočim za Republiku Srpsku”, rekao je i Nikolić, te poručio: “Neka živi Republika Srpska u Bosni i Hercegovini, i u tesnoj vezi sa Srbijom.”

Najinspirativniju besjedu, ipak, nije održao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, nego  uvodni besjedničar, najveći ambasador kulture srpskog naroda, Emir Kusturica – kako ga najavi kolega mu glumac Goran Jokić, prvi čovjek Banjalučkog studentskog pozorišta.

“Sestre i braćo, pomaže Bog. Narod je ljudska zajednica vezana jezikom i ona traje, i nemojte dozvoliti da nam nametnu drugi jezik od onog kojim govorimo. (...) Austrijski sud i proces Mlade Bosne postali su Haški tribunal – politički sud i tamnica pravde. Umjesto Benjamina Kalaja stigao je Valentin Inzko. Korporativni kapitalizam koji oni donose obezbijedio je Izetbegoviću mjesto luciferovog šegrta. Za njega se više ne zna ni u čije ime radi – arapsko ili tursko? – kad vidimo da Turci, Rusi i Iran ratuju pod istom zastavom”, parafrazirane su misli srpskog reditelja i kulturnjaka Emira Kusturice. Najvećeg pečalbara i neimara među umjetnicima, najvećeg ktitora među prvopozvanima, i najvećeg glumca među redateljima. Što mu, možda, ne bi bilo moguće ni osporiti, kao što je moguće osporiti njegov govor.

Emir Kusturica
“Sestre i braćo, pomaže Bog. Narod je ljudska zajednica vezana jezikom i ona traje, i nemojte dozvoliti da nam nametnu drugi jezik od onog kojim govorimo. (...) Austrijski sud i proces Mlade Bosne postali su Haški tribunal – politički sud i tamnica pravde. Umjesto Benjamina Kalaja stigao je Valentin Inzko. Korporativni kapitalizam koji oni donose obezbijedio je Izetbegoviću mjesto luciferovog šegrta. Za njega se više ne zna ni u čije ime radi – arapsko ili tursko? – kad vidimo da Turci, Rusi i Iran ratuju pod istom zastavom”
“Nema manjeg naroda koji je od stradalnika i žrtve postao izvršioc genocida. Nas djecu partizana i boraca protiv fašista proglašavaju fašistima. Sve što se desilo u proteklih dvjesto godina sveli su u četiri godine rada, sve učinili da se slavna prošlost jednog evropskog naroda pretvori. U Republici Srpskoj je prisutan eho stvarne istine o nama. Jedino se ovdje čuje dobrovoljno i dovoljno glasno da smo narod koji je protjeran iz Hrvatske, iz Bosne u Srbiju, bombardovan na Kosovu, kojeg više nema u Sarajevu, jedini narod kod koga sloboda uistinu nema cijenu“, besjedio je Kusturica.

Republika Srpska – Za sve nas

Njegova je besjeda izazvala mnogo znatnije i snažnije emocije i poklike, nego ona prošlogodišnjeg besjednika na Akademiji – akademika Matije Bećkovića. Međutim, stvarno se potrudilo da ova svečana akademija bude svečanija, spektakularnija i bolja od prethodne, i svih dosad. Što je bilo teško nakon prošlogodišnjeg Interaktivnog muzeja Republike Srpske – multimedijalnog projekta u kome su banjalučki glumci i studetni glume, u razgovoru sa djecom, kazivali odlomke iz rada i života mnogih srpskih književnika i mislilaca. Tako su, pored ostalih, Branko Ćopić, Aleksa Šantić, Jovan Dučić, Vaso Pelagić, Staka Skenderova, Ivo Andrić i Petar Kočić, postali borci za nezavisnu, samostalnu i jaku Republiku Srpsku.

Djeca osnovnih škola u slavu slobode i Republike pjevala su na Trgu Krajine, sat i po prije parade, pjesmu “S vrha Šehitluka”, koju je Banjaluci napisao Ismet Bekrić, a komponovao Franjo Petrušić. Naravno, dok su još bili dvojica velikih Banjalučana za vrijeme njihove Banjaluke. Dok nisu znali da će biti protjerani iz te Republike Srpske koja će na njihovom protjerivanju, i žrtavama rata i mira proslavljati svoj 25. Rođendan
Ove godine, usljed neriješenih političkih, ekonomskih i društvenih pitanja koji entitet i državu vode u provaliju, najupečatljivija je bila recitacija Šantićeve pjesme “Ostajte ovdje”, koju je 1896. Objavio, pozivajući nevesinjske muslimane da ostanu na svojoj grudi, i sa svojim narodom. Kako bi to rekao slogan proslave Devetog januara – PRAVOnaSLAVnim. Koji je na kraju akademije uz pjesmu “Republika Srpska – Za sve nas” dao srpskoj i domovini “Zavjet”. Isto pjesmu, i isto na playback, iako je cijeli hor sve vrijeme akademije stajao. Kao što su na kraju noći stajali i trubači, dok su na Trgu Krajine, na koncertu “Sto truba Srpske Srpskoj na poklon”, trubili rusku Katjušu. Jedino je upitno kako RTRS, kome nije promakla nijedna čestitka i nijedan dio programa, nije izvijestio da su predsjedniku i građanima Dan Republike čestitali Trump i Putin.

Svakako, u postčinjeničnom društvu, odluke Ustavnog suda nemoćne su pred animizmom i mitologijom, koji je Republici Srpskoj u krvi i na tlu.
-->

Komentari

Obavezna polja su markirana*