Neoliberalizam ili socijaldemokratija?

: Anesa Agović

Većina analitičara već smatra da je Davor Bernardić budući predsjednik SDP-a Hrvatske, ne samo zato što je bio blizu 50 odsto glasova, već i zato što ima podršku uticajnih kadrova unutar SDP-a. Ipak, konačni pobjednik SDP-a Hrvatske birat će se između Davora Bernardića i Ranka Ostojića, a ime novog predsjednika bit će poznato već nakon 26. novembra
Davor Bernardić uvjerljivi je pobjednik prvog kruga izbora za predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske, i na korak je da to i postane. Bernardić je, prema neslužbenim informacijama, koje je objavila Središnja izborna komisija SDP-a, osvojio 46 posto glasova, a prvi poslije njega, Ranko Ostojić dobio je tek 23 posto glasova. Iz igre su ispali Orsat Miljenić i Tonino Picula, kao i tri SDP-ovke – Gordana Sobol, Karolina Leaković i Vesna Škulić. Bernardić je postao favorit za predsjednika SDP-a, a nakon poraza otvorenu podršku mu je dao i Tonino Picula, koji je rekao da se nada da će s novim vodstvom sarađivati bolje nego s prethodnim, pogotovo ako to bude Davor Bernardić.

Liderski štih

No, ono što je simptomatično jeste da na izbore nije izašlo ni 50 posto članova. Oko 37.000 članova Socijaldemokratske partije Hrvatske imalo je priliku po modelu jedan član – jedan glas birati novog predsjednika najveće opozicione stranke. Nasljednik Zorana Milanovića, koji je stranku vodio devet godina i koji se nakon poraza na prijevremenim izborima za Hrvatski sabor povukao s čelnog mjesta SDP-a, tražio se među sedam kandidata. U utrci za predsjednika SDP-a uz Bernardića i Ostojića bili su i Orsat Miljenić, bivši ministar pravosuđa koji se u stranku učlanio nedavno, Tonino Picula, potpredsjednik SDP-a i europarlamentarac, Gordana Sobol, bivša saborska zastupnica i predsjednica Foruma žena SDP-a, Karolina Leaković, međunarodna tajnica stranke, te Vesna Škulić, bivša saborska zastupnica, i Domagoj Hajduković, saborski zastupnik iz Osijeka.

Davor Gjenero


“Bernardićeva pobjeda nema nikakvog značaja za BiH, s obzirom da je SDP u Hrvatskoj u izrazito lošem stanju, te je neophodno najprije tu popraviti stanje, te jednostavno Bernardić i njegov tim neće imati vremena da se bave ni sa kim, osim sa samima sobom”
Većina analitičara već smatra da je Bernardić budući predsjednik SDP-a Hrvatske, ne samo zato što je bio blizu 50 odsto glasova, već i što ima podršku “jačih” kadrova unutar SDP-a. Ipak, konačni pobjednik SDP-a Hrvatske birat će se između Davora Bernardića i Ranka Ostojića, a ime novog predsjednika bit će poznato već nakon  26. novembra.

Davor Gjenero, hrvatski politolog i analitičar za Avangardu o Bernardićevoj uspjehu prvog kruga stranačkih izobra i uticaju na BiH, kao i regionu kaže: “Davor Bernardić je jedan od najboljih kandidata za ovu funkciju i njegova pobjeda u prvom krugu mu garantira da će se kroz drugi krug zapravo prošetati. Osim Bernardića, za ovu poziciju je jedino kvalificiran bio Tonino Picula, europarlamentarac. Jedina razlika među njima dvojicom, jeste da Bernardić ima veliku želju postati predsjednik stranke, dok Picula nema volje za moći niti liderski štih. Na žalost, Bernardićeva pobjeda nema nikakvog značaja za BiH, s obzirom da je SDP u Hrvatskoj u izrazito lošem stanju, te je neophodno najprije tu popraviti stanje, te jednostavno Bernardić i njegov tim neće imati vremena da se bave ni sa kim, osim sa samima sobom.”

Neoliberalna filozofija krupnog kapitala

Profesor Slavo Kukić o kandidatu za čelnika SDP-a i pobjedniku prvog kruga stranačkih izbora za Avangardu kaže: “Davor Bernardić je mlad čovjek, ali ne i potpuno novo lice u politici. Generalno, podržavam mlade ljude, pa u tom kontekstu moju podršku ima i on. No, pobjeda u prvom krugu mu, iako uvjerljiva, i nije bez mrlje. Problem je, naime, što je na unutarstranačke izbore izišlo četrdesetak posto članstva SDP-a. Ta činjenica mora zabrinuti svakoga tko bude biran, jer upućuje na svojevrsno razočarenje partijskoga članstva, a isključiti ne treba ni radikalnije osipanje u vremenu koje slijedi.” I on smatra kako izbor na čelu SDP-a Hrvatske za BiH u ovom momentu ne znači ništa: “Vjerovao sam da će bivši čelnik hrvatskoga SDP-a biti vjetar u leđa procesima integriranja bh. države i društva. Ispostavilo se, nažalost, da je njegova politika bila puno bliža konceptu hrvatskoga ekskluziviteta nego vrijednostima socijaldemokratske tradicije. Dakle, s ocjenama ne treba žuriti. Dosadašnji čelnik je, nema dvojbe, definitivno okrenuo leđa socijaldemokratskoj tradiciji i završio u blerovsko-šrederovskoj filozofiji ’trećeg puta’, a ona nije ništa drugo nego stavljanje u službu neoliberalne filozofije krupnog kapitala. Bio bih sretan ako bi novi čelnik zatvorio tu stranicu i vratio se ideologiji SDP kao partije rada.”

Iako se kandidat za predsjednika SDP-a Davor Bernardić nije se često bavio vanjskopolitičkim temama, pa tako ni BiH, izrazio je protivljenje referendumu u Republici Srpskoj, izjavljujući kako smatra da “ovaj referendum definitivno nije trebao ni Bosni i Hercegovini, niti tamošnjim nacionalističkim strankama, ali prije svega niti ljudima koji i dalje u BiH nastavljaju teško živjeti. U Bosni i Hercegovini je potrebno puno više perspektive i razvoja. Da ljudi jednostavno mogu tamo ostati, da ta domovina bude njihova domovina. Na žalost ona za Hrvate, u pravom smislu riječi, to nije.” Dodao je i da referendum pridonosi nestabilnosti u BiH, te da hrvatska politika prema BiH mora biti garancija mira: “Moramo sve napraviti da kroz politiku prema Bosni i Hercegovini budemo dodatni faktor stabilnosti.”

Davor Bernardić
Iako se kandidat za predsjednika SDP-a Davor Bernardić nije se često bavio vanjskopolitičkim temama, pa tako ni BiH, izrazio je protivljenje referendumu u Republici Srpskoj, izjavljujući kako smatra da “ovaj referendum definitivno nije trebao ni Bosni i Hercegovini, niti tamošnjim nacionalističkim strankama, ali prije svega niti ljudima koji i dalje u BiH nastavljaju teško živjeti”
Za razliku od Kukića i Djenera koji smatraju da izbor predsjednika SDP-a u Hrvatskoj neće imati uticaja na Bosnu i Hercegovinu, kao ni region, Miro Lazović mišljenja je da pobjeda Bernardića može imati pozitivan uticaj, za razliku od Milanovićeve oštre retorike u okviru kampanje koja je napravila je probleme unutar socijaldemokratskih odnosa u regiji. Lazović za Avangardu kaže: “Izborom Davora Bernardića doprinijet će se uspostavljanju dijaloga i saradnja sa socijaldemokratima u regionu, te samim time uspostaviti pokidane veze između SDP-a Hrvatske i SDP-a Bosne i Hercegovine.”
-->

Komentari

Obavezna polja su markirana*