Koje su sve firme u koncernu okupljenom oko Central osiguranja?

: Dženana Karup Druško

Zašto je Tužiteljstvo BiH, iako je godinu dana prije izbijanja afere Diploma, koja je potresla državu, imalo informacije o tome dostavljene iz SIPA-e, odbilo da otvori istragu? Jesu li za njihovu odluku bile presudne informacije, koje su objavili neki mediji, a po kojima tužitelji Tužiteljstva BiH nisu otvorili istragu jer su uticajni pojedinci iz pravosuđa povezani s nekim od tih centara? Ili (bar najupućeniji na vrhu) u Tužiteljstvu znaju nešto više, da je, možda, afera oko kupovine diploma srednje medicinske škole za samo 17 dana, koju je raskrinkao sarajevski portal Žurnal, tek vrh ledenog brijega iza koga je cijeli finansijsko-poslovni projekat, brižljivo isplaniran i realiziran s vrha Hrvatskog narodnog sabora po uzoru na model kakav je nekad bio u i oko Hercegovina osiguranja i Hercegovačke banke u vrijeme tzv. Hrvatske samouprave? I da bi otvaranje istrage ozbiljno zatreslo i sam vrh HDZ-a u BiH, pa i u Hrvatskoj?
S koncernom okupljenim oko Central osiguranja, osim privatnih firmi iz zapadne Hercegovine, ali i nekih drugih općina, povezuju se srednjoškolski centri, fakulteti, medicinske škole, te medicinski centri i poliklinike među kojima je i Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru. 

Nema dokaza

Ukoliko Tužiteljstvo BiH želi dokaze, institucije će im ih rado ustupiti kao što je svojevremeno uradila SIPA dostavljanjem Informacije, 21. septembra 2018. godine Tužiteljstvu BiH u kojoj su naveli da su došli do “operativnih saznanja o navodnom nezakonitom izdavanju diploma posredstvom više obrazovnih ustanova i to Visoke škole Logos – Centar za poslovne studije, Kiseljak, Privatna srednja škola Kočerin, Široki Brijeg, Srednja strukovna škola Centar za obrazovanje Široki Brijeg, i dr.” 

U Informaciji su se navodila i saznanja po kojima se školovanje u navedenim ustanovama završava u kratkom vremenskom periodu i imena osoba koja se dovode u vezu sa navodnim nezakonitim izdavanjima diploma, a Tužiteljstvu je predloženo da se odrede posebne istražne radnje (“nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija, korištenje prikrivenih istražitelja i simulirani i kontrolisani otkup”), no tužiteljica Biljana Simeunović, donijela je odluku po kojoj “nema nijednog dokaza koji bi upućivao na osnov sumnje da je počinjeno neko krivično djelo”, zbog čega “nema mjesta pokretanju ni vođenju krivičnog postupka”. (Mjesec dana nakon odluke tužiteljice Simeunović novinarka Žurnala je za 2.500 KM kupila diplomu srednje medicinske škole za samo 17 dana.)

Pozivajući se na dokumentaciju Žurnal je objavio da su iz prostorija Tužilaštva BiH u spornom periodu kontaktirane upravo školske ustanove koje se pominju u Izvještaju SIPA-e, a koje su u vlasništvu HDZ-ovog biznismena Ivana Ševa i njegove porodice. 

U informaciji SIPA-e iz septembra prošle godine navodi se i ovo: “Raspolažemo određenim operativnim saznanjima o nezakonitim aktivnostima izdavanja diploma iz više obrazovnih ustanova (Visoka škola Logos Mostar, Visoka škola CEPS Kiseljak) koje se dovode u vezu s Ivanom Ševom, odnosno obrazovne ustanove na koje ima uticaj Senad Pehlivanović. Diplome se daju za utvrđenu novčanu naknadu zaposlenim u raznim institucijama u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. U posljednje vrijeme zabilježeni su slučajevi kada su diplome izdavane osobama s područja Hrvatske i Crne Gore, što ukazuje da ovaj sigurnosni problem ima međunarodni karakter”. Sa ovim “biznisom” SIPA je povezala i Milana Ševu (brat Ivanov), Ivicu Mikulića, Marka Jaraka, Božu Vukoja...

Nakon pokretanja afere Diploma pojavile su se informacije da je u decembru 2017. godine Ivan Ševo obavješten da bi mu SIPA mogla doći u pretres, nakon čega je naredio Ivici Mikuliću da uništi dokumentaciju koja bi mogla otkriti njihove nepravilnosti u poslovanju. Sigurnosne agencije BiH su zabilježile da je Mikulić 20.10.2017. godine, uz pomoć Marka Vukoje odvezao dokumentaciju na područje Visoke Glavice kod Širokog Brijega, polio benzinom i spalio u kontejneru koji se nalazi u krugu tehničkog pregleda Testing centar (žurnal.info). 

Kontrola tržišta uz pomoć Vlade FBiH

Inače, Kantonalno tužiteljstvo je 2011. podiglo optužnicu protiv Ivana Ševa “zbog osnova sumnje da je počinio kaznena djela Zlouporaba položaja ili ovlasti i zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju”. Ševo se sumnjičio da je kao ravnatelj i odgovorna osoba u stručnoj organizaciji “Centar za vozila”, sa sjedištem u Širokom Brijegu, počinio više radnji koja imaju obilježja kaznenih djela Zlouporaba položaja ili ovlasti (čl. 383. KZ-a FBiH) i Zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju (čl. 247. KZ-a FBiH). 

Još 2016. saznalo se da je Ivan Ševo “kontroverzni biznismen” iz Ljubuškog, vlasnik 20-ak stanica za tehnički pregled vozila na području Federacije BiH, dok je njegov brat Milan navođen kao vlasnik firme za nadzor tehničkih pregleda, Centar Motor, sa sjedištem u Širokom Brijegu. U FBiH postoje tri firme za nadzor tehničkih pregleda, MERVIK d.o.o. Sarajevo, IPI – Institut za privredni inženjering iz Zenice i Ševin Centar Motor. 

Do polovine 2016. ova širokobriješka firma kontrolirala je oko 20 posto od ukupnog broja tehničkih pregleda u FBiH, a od polovine 2015. Vlada FBiH im je dodijelila da kontroliraju dodatnih 20 posto tehničkih pregleda na području FBiH. Dakle, vlasnici su stanica za tehmički pregled, firme koja nadzire rad tih stanica i uz Central osiguranje kontrolirali su veliki dio tržišta osigiranja u čemu im je pomagao direktor Agencije za nadzor osiguranja, Dino Muslin. Prije Muslina direktor ove agencije bio je Adnan Delić koji je u tišini dao ostavku i povukao se, a očito je dogovorom HDZ-a i SDA ova pozicija pripala HDZ-u. Zauzvrat je SDA dobila Agenciju za bankarstvo.

Kriminal u Širokom Brijegu

Sa Central osguranjem su, prema do sada prikupljenim informacijama, povezani i Centar za poslovne studije Kiseljak (CEPS) i Inter Logos Centar Kiseljak (Vjekoslav Vjeko Vuković je direktor-dekan; bio na poziciji pomoćnika ministra sigurnosti; pritvaran u Hrvatskoj; protiv njega se vodio sudski postupak vezan za organizirani kriminal i trgovinu oružjem), zatim Centar Gradnja iz Širokog Brijega, Centar za obrazovanje Široki Brijeg, i Eduka centar, privatna srednja škola u Širokom Brijegu, a kao direktori i vlasnici ovih ustanova u Širokom Brijegu se navodi porodica Ševo – Mila Ševo, i njeni sinovi Ivan i Milan iz Ljubuškog, koji se povezuju i s vlasničkom strukturom Central osiguranja (navodno posebno bliski vrhu HNS-a iz Mostara). 

S Central osiguranjem povezuju se i Logos centar iz Mostara (među predavačima su po tvrdnjama upućenih i Edin Vranj, nekada visoki dužnosnik FMUP-a, Zoran Galić, direktor Granične policije i Damir Bevanda, glavni inspektor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH). Zatim Bonus centar iz Sarajeva, Centar za multidisciplinarne studije Tuzla (koji je, navodno, pod nadzorom Mije Krešića, zamjenika ministra sigurnosti BiH – koji se u medijima povezivao s glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić (rodbinske veze), i Ivana Bandića, generalnog konzula Hrvatske u BiH, tačnije u Tuzli), te Centar za obrazovanje u Gračanici. 

Kako se radi i zašto nema procesuiranja odgovornih možda i ponajbolje ilustrira izjava Nikole Grbića, predsjednika Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS-a, s kraja januara ove godine: “Još 2010. smo institucijama davali jasne činjenice i podatke o kriminalu koji se dešavao u Širokom Brijegu za vrijeme Rude Vidovića (bivši državni ministar komunikacija i prometa). Van svake pameti je da niko nikada nije pokrenuo bilo kakav postupak kod takvih malverzacija i kriminala. To nam jasno daje do znanja da, nažalost, to nije stalo, nego se nastavlja i danas. Od 2010. pa do danas Centar za obrazovanje Široki Brijeg radi takve vrste diploma, takvo školovanje gdje učenika ili kandidata uvede da je proveo dvije ili tri godine, a da se on nije tamo ni pojavio i daju mu diplomu u ruke za određenu svotu novca. Suvišno je o tome govoriti, a to znaju i Tužilaštvo BiH, kao i sve institucije da se to radi u Širokom Brijegu. Ne bismo danas pričali o lažnim diplomama da se reagovalo još 2010, kada su uzete desetine miliona maraka od prevoznika iz naše zemlje. Da su to shvatili tada ozbiljno i da su ukrotili i zaustavili gospodina Rudu Vidovića i Igora Pejića (i danas aktuelni sekretar Ministarstva, op. a), ovo se danas ne bi dešavalo. Danas je to toliko razgranato da bukvalno nijedan univerzitet, nijedna visokoobrazovna ustanova ne može izdati diploma koliko ih oni u Širokom mogu izdati.”

Očito pod velikim pritiskom javnosti u vrijeme dok je još bila v.d. glavne tužiteljice, Gordana Tadić je zadužila tužitelja Olega Čavku da provjeri navode iz natpisa, nakon čega je Čavka pisao Žurnalu navodeći da je “uzeo u razmatranje Žurnalovu prijavu o prodaji diploma”, te navodi da Tužiteljstvo BiH nije informisano o svim činjenicama koje su objavljivali u svojim tekstovima, odnosno da se širokobriješke škole ne spominju u informaciji SIPA!? Što demantira naredba o neprovođenju istrage koju je potpisala tužiteljica Biljana Simeunović u novembru 2018. u kojoj decidno stoji da je SIPA dala neprovjerene informacije o nezakonitom izdavanju diploma posredstvom Centra za obrazovanje Široki Brijeg, te još Visoka škola Logos-centar za poslovne studije – Kiseljak i Privatna srednja škola Kočerin Široki Brijeg. 

Dopis tužitelja Čavke upućuje na jasnu namjeru da se slučaj zataška i odbaci zbog nedostatka dokaza. No, dokaza je u javnosti već i previše, a uz dokaze nadležnih agencija ozbiljan tužitelj, koji zna raditi svoj posao, uradio bi istragu i to ne samo protiv izvršitelja već i nalogodavaca. Ovako, dok je tužitelja kakvi su Tadić i Čavka BiH će u svijetu biti prepoznata kao jedna od zemalja koje imaju veliki problem s korupcijom.


-->

Komentari

Obavezna polja su markirana*