Zmajevi od Islamske zajednice

: Paulina Janusz

Sastav novoizabranog Sabora, a i drugih tijela Islamske zajednice, poriče tvrdnje njegovih zvaničnika o postepenoj depolitizaciji ove institucije. Dokle ide isprepletenost politike i IZ pokazuje Tuzlanski kanton, gdje se već otvoreno govori o postojanju dvije opcije unutar SDA – “kafanskoj” i “džamijskoj” – u zavisnosti od mjesta gdje padaju ključne kadrovske odluke

 Stranački komentatori tvrde da je broj “aktivnih političara” u novom sazivu Sabora Islamske zajednice, koji je konstituisan 11. aprila u Sarajevu, zanemarljiv; muftiju sandžačkog Muamera Zukorlića brine njihovo “jednostranačje”; novi predsjednik Sabora Hasan Čengić na svom primjeru tumači da se radi o “margnaliziranim” kadrovima, dok je prema novoizabranoj sabornici Amili Alikadić-Husović takav raspored snaga opravdan jer je “SDA bila ta koja je u agresiji na BiH očuvala opstanak Bošnjaka”, pa joj stoga valjda i pripada povlašten položaj u Saboru.

Jedno je ipak sigurno – Član 17. Ustava IZ prema kojem dužnosti u zajednici mogu obavljati samo osobe “koje su svojim islamskim ponašanjem stekle ugled u džematu u kojem žive i u sredini u kojoj djeluju” ostaje mrtvo slovo na papiru. Brojni izabrani djelatnici IZ-a u svojim džematima stiču pare, moć i zaposlenje, a savez trona i oltara posebno je uočljiv u matičnom muftijstvu sadašnjeg reisu-l-uleme – muftijstvu tuzlanskom.

Prva stanica – medžlis

Polovinom septembra prošle godine Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a objavilo je spisak 49 srećnika kojima je po osnovu Pravilnika o uvjetima, kriterijima i postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području TK-a, a koji se odnosi na boračku populaciju, odobreno zapošljavanje u školama širom kantona. Pravilnik je već ranije naišao na otpor sindikata, a ovaj put doveo do bijesa nastavnika prema kojima su u radni odnos primljeni kandidati iz udaljenih mjesta na rang listi – sve po rođačkim, jaranskim i stranačkim vezama.

Edin Ramić, Mujo Hadžiomerović i Bahrija Umihanić


U Gradačcu je, na taj način, posao u Srednjoškolskom centru Hasan Kikić našao Elvir Peštalić, informatičar, serviser, u razdoblju 2004.-2012. član Opštinskog vijeća iz nezavisne, iako SDA bliske, liste GM4. Sve su dakle kockice tu – politički aktivizam na pravoj strani, prezime poprilično zvučno u ovim krajevima, no u Gradačcu primjećuju i da je ovaj angažman popraćen jednim sasvim drugačijim. Peštalić je, naime, početkom februara ove godine postao član Izvršnog odbora lokalnog Medžlisa IZ.

Koliko god se u javnosti pokušavalo upravu Medžlisa predstaviti kao skupinu “džematskih uglednika”, ova se odrednica može odnositi jedino (barem donekle) na članove Skupštine Medžlisa, dok je Izvršni odbor po Ustavu IZ zadužen ne za vjerska već “ovozemaljska” pitanja administrativne i finansijske prirode. Ne bez razloga, dakle, ovo je često prva stanica prema društvenom i drugom napretku.

U muftijstvu tuzlasnkom primjera ima napretek. Izvršni odbor Medžlisa Kalesija je u svom prošlom sazivu imao novoimenovanog ministra za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH Edina Ramića i izabranog na prijevremenim izborima 22. febrara ove godine načelnika Nedžada Džafića. Džafić je već tokom mandata u Medžlisu zauzimao dva značajna mjesta – predsjednika Opštinskog odbora SDA Kalesija i predsjedavajućeg Opštinskog vijeća, dok je Ramić u istom razdoblju vršio funkciju savjetnika Bakira Izetbegovića. Ramić je na izborima održanim u decembru prošle, ovaj put kao poslanik u Narodnoj skupštini RS-a, a prije imenovanja za federalnog ministra, opet izabran u Izvršni odbor i pri tom je imao isti broj glasova kao Nihad Hamzić, vijećnik SDA.

Koliko god se u javnosti pokušavalo upravu Medžlisa predstaviti kao skupinu “džematskih uglednika”, ova se odrednica može odnositi jedino (barem donekle) na članove Skupštine Medžlisa, dok je Izvršni odbor po Ustavu IZ zadužen ne za vjerska već “ovozemaljska” pitanja administrativne i finansijske prirode
Kovačnica kadrova

No, još je problematičniji ugled puno eksponiranijih, a i moćnijih, članova Sabora IZ-a.

Elvir Peštalić zaposlen je u gradačačkoj školi za vrijeme mandata ministra Mirsada Kunića, koji je usput svoju sestru Almu Avdić postavio na mjesto direktorice Osnovne škole Lukavac Grad, a koji je inače profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. S obzirom da i ovaj fakultet ima izražene bošnjačko-SDA-ove afinitete, ne iznenađuje da je njegov kolega, Adnan Jahić, čak u dva navrata (2002.-2006. i 2010.-2014.) bio član Sabora IZ-a. Jahić se inače proslavio se kao novinar nacionalističkog Zmaja od Bosne da bi kasnije postao glasnogovornik SDA. U novom mandatu Sabora, pak, Zmaj od Bosne dobio je novog kadrovika, nekadašnjeg direktora lista Ediba Kravića, kasnije poslanika SDA u Skupštini TK-a i direktora Kantonalne televizije, a danas penzionera.

Prava kovačnica kadrova IZ-a nije ipak Kunićev fakultet već njegov rodni grad – Lukavac.

Urbanističkoj logici uprkos, centar Lukavca nije jedini gradski trg već ogroman Dom zdravlja, na čelu kojeg nalazi se Tarik Arapčić, istaknuti kadar SDA, vjerovatno najbolje plaćen direktor javne opštinske ustanove u Bosni i Hercegovini i vlasnik zavidnog pedigrea – njegov je otac svojevremno robijao zajedno sa Alijom Izetbegovićem. Ne čudi, dakle, da je od 2002. sve do prošle godine Arapčić bio član Sabora IZ-a, sve dok to mjesto nije zamijenio onim u federalnom parlamentu.

Tarik Arapčić

Arapčić u svojoj biografiji ima i poziciju guvernera TK-a, slično kao i njegov kolega, današnji direktor Klinike za plućne bolesti UKC-a Sead Jamakosmanović – sabornik u mandatnom periodu 2006.-2010.

U lukavačkom pejzažu teško je ne primjetiti i veleljepne ordinacije Arapčićevog brata brata Teufika, ali i bezbrojne apoteke. Upravo u ovoj Opštini smješten je farmaceutski koncern Zada Pharmaceuticals, u vlasništvu gračaničkog “kontroverznog biznismena” Davuda Zahirovića. Koji je – iznenađenja li – bio  član Sabora IZ-a u prošlom mandatu.

Valja ovdje napomenuti da su o Zahirovićevim interesima brinuli tokom njegovog saborskog angažmana svi kantonalni premijeri i ministri (kojih zahvaljujući redovnim rekonstrukcijama Vlade nije nedostajalo), a ponajviše, vjerovatno, već spomenuti džamijski aktivista – Bahrija Umihanić.

U SDA-ov krug zdravstva moglo bi se uračunati još jednog dežurnog sabornika, reizabranog prošle godine, Ćamila Ahmetovića iz Sapne. Zdravstvo se u živopisnoj Ahmetovićevoj biografiji našlo tokom njegovog mandata kao predsjednika Upravnog odbora sapnjanskog Doma zdravlja, a inače je ovaj diplomirani inžinjer rudarstva, iskusan političar – bio je prvi načelnik opštine Sapna, pa predsjedavajući Opštinskog vijeća. Iz politike se u islamske vode bacila i Senija Bubić, nekadašnja kantonalna ministrica za prostorno uređenje, kadar čas federalni čas iz RS-a (u Saboru reprezentuje Janju, iako je u karijeri reprezentovala već, prema potrebi, Ugljevik i Teočak), valjda jedina miljenica Sulejmana Tihića u ovom sazivu Sabora, čija je “politička marginalizacija”, po svemu sudeći, nalik onoj Čengićevoj.

Džamijska kontra kafanske

Veteran Sabora IZ-a ubjedljivo je potpredsjednik SDA Safet Softić, koji je u proteklom mandatu čak i bio na čelu ovog tijela. Softić slovi za jednog od najbližih i najodanijih saradnika Bakira Izetbegovića, a uz to je predstavnik lokalne zajednice koja trenutno zadaje najviše glavobolja kantonalnoj SDA – Banovića. Niko ne sumnja čiju stranu drži stranački vrh – Softićevu ili Mirsada Kukića, nekadašnjeg generalnog direktora tamošnjeg rudnika koji čak i bez ove zvučne funkcije uspjeva da drži u šaci veliki dio TK-a. Simptomatično je da se u kantonu čak i počelo govoriti o podjeli na dvije struje – “džamijsku” i “kafansku” – u zavisnosti od mjesta gdje padaju ključne kadrovske odluke.


Amir Fazlić, reis Husein ef. Kavazović i Fadil Novalić
Softić na svojoj strani ima ne samo podršku Bakira Izetbegovića, već i nimalo beznačajni savez sa Predsjednikom Kantonalnog odbora SDA Amirom Fazlićem. Iako se Fazlić svojevremno svrstao u “bakirovce”, njegova biografija kao da ga predestinira za pristalicu “džamijaša”. Naime, on dolazi iz Gradačca i samo je godinu dana mlađi od svog zemljaka reisa Huseina ef. Kavazovića. Kojeg, pak, samo pet godina dijeli od još jednog, trenutno možda najeksponiranijeg Gradačanina – federalnog premijera Fadila Novalića.

Iz Gradačca dolazi i novi sabornik Nurudin Peštalić, nekadašnji fudbaler, član IO Nogometnog saveza FBiH i predsjednik UO gradačačkog kluba Zvijezda – mjesto na kojem je zamijenio Novalića za v
rijeme mandata. Usput, Peštalić se bavi biznisom, vlasnik je firme Wagner Automotiv i TMD-AGS, a član je i Savjeta SDA u Odboru za poljoprivredni ruralni razvoj. Svestrani Peštalić se neko vrijeme bavio i poljoprivredom, no profesionalne zaokrete u TK ne bi trebale da nas čude s obzirom da se i primarijus Teufik Arapčić svojevremeno bavio građevinarstvom.

Biznisom se bavi i novi član Sabora IZ-a iz Srebrenika, vlasnik kompanije Ingram, Hazim Bašić, za kojeg je na mjestu tehničkog rukovodioca radne jedinice Rudnik krečnjaka radio, na primjer, Nihad Omerović, sadašnji načelnik Opštine Srebrenik iz SDA. I Bašić i Peštalić proslavili su se kao donatori IZ-a – svaki od njih uvakufio je već po oko milion maraka.

U TK-u nemaju sumnje da je novi centar moći, koji će vjerovatno voditi glavnu riječ u Kantonu nakon Kongresa SDA, upravo Gradačac pod vodstvom trojke Fazlić-Kavazović-Novalić, te da šaljive priče o “džamijskoj struji” u stvari pokazuju smjer u kojem ide SDA i Islamska zajednica, a zajedno sa njima brojni “privjesci” pomenutih – biznismeni, lokalni moćnici, sve do kandidata za radna mjesta u kantonalnim školama.


-->

Komentari

Obavezna polja su markirana*

Povezani tekstovi